Fizetésképtelenség miatt részlegesen leállt az ukrán dnyepropetrovszki Pivdenmast állami vállalat


A Dnyepopetrovszkban lévő állami Pivdenmas gépészeti vállalat egy részét leállították, a 240 millió hrivnyás villamos energia tartozás miatt – írja a Svoboda rádió.

Erről a DTEK Dnyiproblenergo számolt be, amelynek adatai szerint a vállalat 2015-ben az általa használt villamos energiának csak 13 százalékát törlesztette. Július közepére már 238 millió hrivnyára halmozódott fel a vállalat tartozása. Jelenleg csak egy vonalon kapnak áramot. A Dnyiproblenergo bejelentette, hogy a törvényeknek megfelelően előre értesítették az állami vállalatot és a helyi önkormányzatot a lehetséges villamos energia szolgáltatás korlátozásáról, ha nem törlesztik a tartozásokat. „Ezzel kapcsolatban néhány alkalommal gyűlést is tartottunk a Dnyepropetrovszki Megyei Tanácsban, de a gyár egy határozatot sem hajtott végre” – nyilatkozták az energia szolgáltató vállalatnál.

Július 23-án a Pivdenmas is megerősítette a villamos energia szolgáltatás korlátozását. Volodimir Tkacsenko, a gyár igazgatójának helyettese bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatnak a megyei adminisztrációval és az áramszolgáltatóval a tartozások egy részének eltörléséről és az áramszolgáltatás felújításáról. Az áramkimaradás az elvégzett biztonsági intézkedéseknek köszönhetően nem okozott veszélyt a gyárban.

Az állami tulajdonban lévő Pivdenmas az egyik legnagyobb ukrajnai vállalat, amely rakétákat és űreszközöket gyárt Ukrajnában. Még a szovjet időkben jött létre egy titkos rakétagyárként. Az utóbbi éveken a megrendelések hiánya miatt krízist szenvednek. A gyár dolgozói az éven már legalább tízszer tüntettek követelve a fizetésüket, amit végül meg is kaptak.


[poll id=”17″]