KÉT HALOTT A LOUISIANAI FEGYVERES ÁMOKFUTÁSBAN


Egy fegyveres ámokfutó két embert megölt, kilencet pedig megsebesített csütörtökön az amerikai Louisiana állam Lafayette városának egyik mozijában, majd magával is végzett. A lövöldözés este hét órakor kezdődött a Kész katasztrófa című film vetítése közben. A sebesültek közül háromnak az állapota válságos. A meglőttek között volt tizenéves és 60 év feletti is. A rendőrség szerint az elkövető egy 59 éves büntetett előéletű alabamai illetőségű állástalan “vándormadár”, John Russel Houser. A férfinak 2006 óta volt engedélye fegyverviselésre, annak ellenére, hogy 2008-2009-ben elmeorvosi vizsgálat alatt állt.

Szemtanúk az amerikai sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy Houser mintegy 20 perccel a film vetítésének kezdete után egyszer csak felállt a székéből, és anélkül, hogy mondott volna egy szót is, lövöldözni kezdett. Először az előtte ülő két nézőt lőtte agyon. Michael Edmonson, a louisianai állami rendőrség ezredese szerint Houser indítéka egyelőre nem ismert.

A férfi legkevesebb 13 lövést adott le a nézőtéren. Ezután a menekülő tömegben elvegyülve sikerült kijutnia a filmszínházból, ám a helyszínre érkező rendőröket látva visszafordult, majd az üldözői szerint maga ellen fordította fegyverét. A rendőrök szerint a férfi előre felkészült a menekülésre, mert a mozi vészkijáratánál leparkolt autóján hamis rendszám volt, motelszobájában pedig parókákat és szemüvegeket találtak. Holmes július eleje óta élt Lafayette, a louisianai fővárosától, Baton Rouge-tól 90 kilométerrel délnyugatra található 120 ezer lakosú város körzetében.

Georgia államban élő hozzátartozói szerint Holmes elmebeteg, és annyira agresszív volt, hogy el kellett rejteni előle a fegyvereit. Volt rá példa, hogy rendőri segítséget kértek ellene. Felesége, lánya és több rokona védelmében távolságtartási végzést adtak ki. A támadó korábban gyújtogatás és amiatt került összeütközésbe a törvénnyel, mert kiskorúnak alkoholt adott el. Housernek könyvelői és jogi végzettsége volt. Évek óta különvált a családjától. A ’90-es években többször kifejtette véleményét egy betelefonálós tévéműsorban, miszerint erőszakot kell alkalmazni azok ellen, akik abortuszra adják a fejüket. Meg volt győződve arról, hogy a nőket ki kell tiltani a munkahelyekről.

Bobby Jindal, Louisiana republikánus kormányzója, elnökjelölt-aspiráns a lövöldözést követően azonnal a helyszínre utazott tájékozódni. Az incidensről a Kenyába tartó Barack Obamát az elnöki különgép németországi újratankolásakor tájékoztatták. Obama éppen csütörtökön, a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: elnöki időszaka “legdühítőbb” kudarcának tartja, hogy nem sikerült elérnie a fegyvertartást szabályozó előírások szigorítását még az elmúlt években lőfegyverrel elkövetett sorozatos tömeges gyilkosságok után sem.

A 2001. szeptember 11-i merényletek óta terrortámadásokban meghalt amerikaiak száma nem éri el a százat, lőfegyverekkel elkövetett bűncselekményekben azonban több tízezren vesztették életüket ugyanezen idő alatt az Egyesült Államokban – hangsúlyozta az amerikai elnök. Obama lesújtónak nevezte, hogy ezt a problémát nem sikerült megoldani, kijelentette ugyanakkor, hogy elnöki időszakának hátralévő részében sem kíván tétlen maradni a kérdésben.

A lafayette-i incidens majdnem pontosan három évvel azután történt, hogy a Colorado állambeli Aurorában 12 embert lőtt agyon és további 70-et megsebesített egy James Holmes nevű ámokfutó egy filmszínház vetítőtermében. Holmest a múlt héten 165 vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék. A testület csütörtökön úgy döntött, hogy az elítélt az általa elkövetett bűncselekmények súlya miatt megérdemelné a halálbüntetést. Az esküdtszék jelenleg az elkövető skizofréniájára vonatkozó bizonyítékokat mérlegeli. Az Egyesült Államokban a közelmúltban is történt több áldozatot követelő fegyveres gyilkosság: júniusban Dél-Karolinában egy rasszista elkövető kilenc embert lőtt agyon egy afroamerikaiak által látogatott templomban, Tennessee államban pedig egy iszlamista támadó a múlt héten a fegyveres erők öt tagjával végzett.

mti

[poll id=”17″]