Mozgósítás: nem lesz, de lehet…


Az ukrán vezérkari főnökség pénteki közlése szerint az idén nem lesz újabb részleges mozgósítási hullám, ugyanakkor nem zárták ki teljesen annak a lehetőségét, hogy 2015-ben bizonyos körülmények folytán mégis elrendelhetnek egy újabb szakaszt.

A mozgósítás következő hetedik hullámának elrendeléséhez a kelet-ukrajnai események durva eszkalálódása vezethet„ – fogalmazott Vladiszlav Szeleznev, az Ukrán Vezérkar sajtószolgálatának vezetője.

Szeleznev kiemelte, hogy 2015-ben a hadköteles ukrán állampolgárokat a részleges mozgósítás három – negyedik, ötödik és a hatodik – hullámában mobilizálták, utóbbi jelenleg is tart. Az illetékesek nem jelentették azt, hogy még az idén újabb behívásokat terveznének, viszont nem is zárták ki teljesen ennek a lehetőségét.

Nincs újabb rendelet. De ez változhat, minden attól függ, hogy milyen irányba mozdul el a kelet ukrajnai helyzet. Amennyiben a konfliktus súlyosbodna, bekövetkezne valami rendkívüli, abban az esetben megalapozott lenne az újabb hullám bevezetése. Ám a jelenlegi helyzet nem indokolja ezt” – mondta a szóvivő.
Augusztus 17-ig tart a mozgósítás hatodik hulláma, június 19-i kezdetekor a katonai hatóságok azt hangsúlyozták, hogy 2015-ben ez lesz az utolsó mobilizáció. Becslések szerint a mostani szakasz országszerte 50 ezer embert érint, Kárpátaljáról 1100 katonát akarnak besorozni.


[poll id=”17″]