Nincs egyetértés a közigazgatási reform ügyében


51 közösség (hromada) létrehozását tartalmazza az az új projektterv, amit a megyei tanács legközelebbi ülésszakán kívánnak elfogadni.

A megyei önkormányzat sajtószolgálatának jelentése alapján kezd kialakulni az a projektvázlat, amire a képviselők is igent mondhatnak, s ami nyomán átrajzolódik Kárpátalja belső térképe. Korábban a szakértők már kidolgoztak egy tervet, de azt a képviselők elutasították, mert abban rengeteg volt a kérdőjel. Akkor 38 közösséget (hromadát) terveztek létrehozni, az átdolgozott munkaanyag már 51-et tartalmaz.

A képviselők és a helyi szintű önkormányzatok vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy az országban tervezett területi-közigazgatási reform tartalmazza azt, hogy annak önkéntes alapon kell megtörténnie, márpedig a legtöbb esetben fentről akarják rákényszeríteni az emberekre a változtatást. Az is kritikaként fogalmazódott meg, hogy bár a közigazgatási egységek határait átrajzolják, nagyobb jogköröket ígérnek, ám a gyakorlatban semmit sem lehet még tudni, hogy ezek után mennyivel lesz másabb egy-egy önkormányzat működése, illetékességi területe.

A mellékelt illusztrációból látjuk, lesznek olyan közösségek, melyek lakossága nem haladja meg a tízezer főt sem, de két olyan óriási közösség is lesz, melyek lakossága viszont százezernél is nagyobb. Az ungvári és a munkácsi hromada lehet ilyen. Előbbinél problémát okoz, hogy a megyeszékhely közelében fekvő települések egyike sem akar közösködni Ungvárral. A fórumon az is elhangzott, hogy a legnagyobb ellenállásba a Beregszászi és a Huszti járásban ütköznek a reform kidolgozásáért és lebonyolításáért felelős „szakértők”.

Ami pedig a magyar többségű közösségeket érinti, jelen állás szerint a következő központúak lennének ilyenek: Csap, Nagydobrony, Bátyú, Beregszász, Nagybereg, Tiszaújlak és Tiszapéterfalva. Azaz hat magyar közösségre számíthatunk, az előző projektben négy volt.


[poll id=”17″]