Rekordon Putyin elnök népszerűsége


Rekordmagasságokba emelkedett a nyári hónapokban Vlagyimir Putyin népszerűsége. A Levada Center felmérése szerint minden 10 emberből kilenc elégedett az orosz elnök ténykedésével: júniusban 89, júliusban pedig 87 százalékos volt népszerűségi mutatója. 2012-ben és 2013-ban még a korábbi évekhez képest mélyponton volt az orosz elnök megítélése, de ez is azt jelentette, hogy „csak” 60 százalék volt elégedett munkájával – olvasható a Népszava online kiadásában.

Az ukrán válság, a Krím félsziget elfoglalása, majd a kelet-ukrajnai felkelők Kreml általi támogatása után azonban gyökeres fordulat történt. S úgy tűnik, az állami propaganda nagyon is hatékony. A megkérdezettek 66 százaléka ugyanis úgy foglalt állást, hogy az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések Moszkva „megalázását és gyengítését” szolgálják.

Mindössze öt százalék véli úgy, hogy a szankciókkal elérhetik az ukrajnai válság lezárását. Az oroszok 70 százaléka szerint a Kremlnek jelenlegi stratégiáját kell követnie az ukrán válságban, s csak minden ötödik megkérdezett vélte úgy, hogy Oroszországnak engedményeket kellene tennie. 87 százalék támogatja a Krím “bekebelezését”, s 4 százalék gondolja azt, hogy Donyeck és Luganszk státusát a háború előttire kell visszaállítani.


[poll id=”17″]