Ukrajnai gyerekek a Velencei-tónál


A háborús konfliktusban érintett családok gyermekeinek szerveztek egyhetes tábort: tíz turnusban összesen 660-an vakációzhatnak. Az üdültetést a magyar kormány mintegy 40 millió forinttal támogatja.

Az ifjúsági táborban olyan fiatalok vakációznak, akik az Ukrajnát sújtó háborúban elvesztették szerettüket, vagy akiknek édesapja jelenleg is szolgálatot teljesít a fronton. A táborba Ukrajna minden részéből érkeznek gyerekek .A szervezők igyekeznek minél több élményt nyújtani nekik: a vízparti szórakozások mellett kirándulások, vetélkedők is szerepelnek a programban. A gyerekek megtanulnak kajakozni, kenuzni, és biciklis ügyességi versenyt is szerveznek nekik. Eleinte csak tolmács segítségével ment a beszélgetés a magyar táborvezetőkkel, de hamar megtalálták a közös nyelvet: a sportot.

A szervezők azt mondják, a játékos programokkal a nehézségeket próbálják a gyerekekkel feledtetni, és ez láthatóan sikerül is. A gyerekek viszik hírt, és a szülőktől érkezett visszajelzésekből kiderül, a legjobb, amit egy ország tehet, hogy olyan gyerekeknek, akik talán még otthon, Ukrajnában sem nyaralhattak, ezt most itt nálunk megtehetik.

Az ukrajnai gyerekek üdülését a kormány mintegy 40 millió forinttal támogatja. A 660 gyerek táboroztatása látszólag csepp a tengerben, hiszen egy 40 milliós országról beszélünk, mégis üzenet, azoknak pedig, akik itt vannak, óriási öröm.

Ezért is gondolta úgy a kormány, hogy a több százezer fiatalnak nyaralási lehetőséget adó Erzsébet-tábor és a Határtalanul program mellett beemeli a lehetőségek közé ezt a táboroztatási formát is. Az ukrajnai csoportokon kívül az Erzsébet-táborokban egyébként háromezer kárpátaljai magyar gyermek is nyaralhat. (Az Erzsébet-program idén összesen 100 ezer fiatalnak nyújt pihenési és kikapcsolódási lehetőséget.)

mti/hirado


[poll id=”17″]