Amerikai kiképzést kap a kijevi védelmi minisztérium állománya


Az Egyesült Államok a kijevi védelmi minisztérium állományának nyújtandó, kisebb egységekben megtartandó oktatás révén kívánja kiterjeszteni az ukrán fegyveres erők kiképzését – jelentette ki Mark Toner külügyi szóvivő.

A program hasonló lesz ahhoz, mint amilyenben most vesznek részt az ukrán nemzeti gárda egységei. Ezzel a lépéssel 224 millió dollárra emelkedik annak a védelmi segítségnyújtásnak az értéke, amelyben Egyesült Államok részesítette Ukrajnát azt követően, hogy az ország keleti részén konfliktus robbant ki Kijev és a felkelők között.

Joe Biden amerikai alelnök telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető egyetértett abban, hogy a szeparatisták nem tartják magukat a februárban elért tűzszüneti megállapodáshoz, amely előírja a nehézfegyverek visszavonását.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden és Porosenko ugyancsak szót váltott a korrupció elleni harcban tett ukrán erőfeszítésekről, valamint annak sürgősségéről, hogy igazságot szolgáltassanak a Malaysia Airlines légitársaságnak az Ukrajna felett több mint egy évvel ezelőtt lelőtt MH-17-es járata ügyében.

mti

[poll id=”17″]