Az adóbevallás egyszerűsítését tervezik


Az adók és illetékek adminisztrálását egyszerűsítő módosító indítványok sorát készíti elő az elnöki adminisztráció és az Állami Pénzügyi Szolgálat, melyeket ősszel terjeszthetnek a parlament elé – írja az Ekonomicsna Pravda alapján a Kárpátalja hetilap. Az államfő sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Borisz Lozskin, az elnöki adminisztráció vezetője erről a Nemzeti Reformtanács pénteki ülésén beszélt.

Az adóreform olyasmi, amit a parlament elfogadhat október 1-jéig, ha erre összpontosítunk. Ez nem igényel pénzt, sem bármilyen egyéb forrást. Úgy gondolom, ebben valamennyi frakciónak érdekeltnek kell lennie” – hangoztatta Lozskin.

Szavai szerint jelentősen csökkenteni kell az adóbevallásban közölt információ mennyiségét. A jelenlegi, a tevékenységi formák szerinti öt helyett egy egységesített vállalati jövedelemadó-bevallási nyomtatvány kidolgozását tervezik. A adóbevallás mellékleteinek számát ugyanakkor a mostani 14-ről legalább kilencre csökkentenék.

Az ukrán vállalati szféra, amelynek most úgysem könnyű, túl sok időt veszteget el arra, hogy elszámoljon az állam előtt. Így a Doing Business rangsora szerint Ukrajnában egy vállalat átlagosan évi 350 órát fordít az adatszolgáltatás előkészítésére. Összehasonlításképpen: az Egyesült Arab Emirátusokban, amely az éllovas e mutatót tekintve, ez 12 órát tesz ki” – jelezte Lozskin.

Az elnöki adminisztráció vezetőjének szavai szerint következő lépésként a bérből levonandó egységes adóvá kellene összevonni a természetes személyek jövedelemadóját, az egységes szociális hozzájárulást és a hadiadót. Emellett javasolni fogják egyesített éves bevallás bevezetését az egységes adó és az egységes szociális hozzájárulás megfizetéséről, valamint kezdeményezik benyújtásának egyszerűsítését.

Az említett módosítások bevezetésére vonatkozó jogszabálytervezeteket október 1-jéig terjesztenék a parlament elé, s az elképzelések szerint 2016 januárjától léphetnének életbe a változások. Lozskin szerint a tervezett intézkedések eredményeként az adókkal és illetékekkel kapcsolatos ügyintézés ideje a jelenlegi évi 350-ről 100 órára csökkenhet.


[poll id=”17″]