Baloga megvédte a kettős állampolgárokat


A kárpátaljai magyarok kettős állampolgárságáról is elmondta a véleményét Viktor Baloga a 112 hírcsatornának adott interjúja során. A befolyásos politikustól és üzletembertől a riporternő azt kérdezte: van-e magyar útlevele? Ő határozott nemmel válaszolt, ám hozzáfűzte, neki ugyan nincsen, de semmi rosszat nem lát abban, hogy százezer helyi magyar lakosnak van.

Elmondta, ha már a magyar kormány lehetővé tette, hogy a határain túl élő magyarok is megkaphassák az állampolgárságot, a Kárpátalján élők nagyon helyesen tették, hogy éltek a lehetőséggel. Szerinte ez is egyfajta kiút az ukrajnai gazdasági lehetetlenségből, hogy az útlevél birtokosai szabadon utazhassanak és boldogulhassanak Európában. Kritikusan megjegyezte, az ukrán kormány úgy sem tud nekik munkát és megfelelő bért biztosítani…
Arra a felvetésre, hogy a kettős állampolgárság nem egészen jogszerű Ukrajnában, azt felelte, hogy a tisztogatást előbb a hatalom legfelső köreiben kellene elkezdeni. Ha kijevi politikusoknak lehet 2-3 útlevele, konkrétan Igor Kolomojszkijra utalt, akkor Baloga szerint az egyszerű kárpátaljaiakat is megilleti ez a jog. Kitért még a kabinetben dolgozó „légiós” miniszterekre, akik miután felvették az ukrán állampolgárságot, nem mondtak le eredeti útlevelükről sem.

Az említett interjúban nagyon sok más témát is érintettek. Baloga ártatlannak mondta magát a munkácsi eseményekkel kapcsolatban. Tagadta, hogy bármi köze is lenne a korrupcióhoz, a csempészethez. Szerinte azt egyenesen Arszen Avakov belügyminiszter felügyeli a kárpátaljai hatóságok – elsősorban a rendőrség és a határőrség –közreműködésével.

A munkácsi ügy hatására megindított nyomozásokat és ellenőrzéseket csupán látszatintézkedéseknek tekinti, nem lát kellő politikai szándékot azok valóságos megoldására, a gyökerek kiiktatására.

Elégedetlenségét és csalódottságát fejezte ki az államfő és a kormányfő tevékenysége kapcsán, az ő felelősségüknek tulajdonítja, hogy hatalmas zuhanás jellemzi a gazdaságot, a szociális szférát, eleve az emberek életszínvonalát.


[poll id=”18″]