Két évre ítéltek két ukrán katonát, mert megtagadták a harcot


Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt az odesszai fellebbviteli bíróság két ukrán katonát, mert megtagadták a harcot a kelet-ukrajnai Donyec-medencében – közölte a dél-ukrajnai térség katonai ügyészsége hétfőn. Mindkét katona nyíltan megtagadta katonai kötelességének teljesítését, miközben egységük végrehajtotta a kiszabott feladatot az ukrán “terrorellenes hadműveleti övezetben” a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnában – közölte a katonai ügyészség.

A fellebbviteli bíróság súlyosbította a korábbi ítéletet: első fokon ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a két katona.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint idén az odesszai sorkötelesek csaknem fele tagadta meg a behívót a Donyec-medencei harcokban való részvételhez. Az idei három mozgósítási hullám során – a legutóbbi júniusban kezdődött – mintegy hatezer embert hívtak be, de több mint kétezer- ötszáz megtagadta a szolgálatot – közölte Valerij Iscsenko, az odesszai körzet katonai biztosának helyettese. Elmondása szerint mintegy 900 szolgálatmegtagadó ügyét adták át az igazságszolgáltatásnak, hogy felelősségre vonják őket.

MTI

[poll id=”18″]