Lecsapott Irak az Iszlám Államra


Az iraki biztonsági erők behatoltak vasárnap a Ramádi határán fekvő Anbár Egyetemre, és összecsaptak az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet fegyvereseivel – tudatta közleményben az egyesített műveleti parancsnokság.

A lázadók által parancsnoki bázisként használt épületegyüttes visszafoglalása segítheti a kormány erőfeszítését, hogy ellenőrzés alá vonja a legnagyobb iraki kormányzóság, al-Anbár székhelyét, Ramádit, amely május 17-én került az IÁ kezére.
Falih el-Eszávi, az el-anbári tartományi tanács tagja elmondta, hogy különleges erők, a hadsereg és a szövetségi rendőrség vasárnap hajnalban hatoltak be az egyetemre, és sikerült teljes ellenőrzésük alá vonni az épületegyüttest.

A terrorellenes erők szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a katonáknak az amerikai vezetésű szövetségesek légicsapásai által támogatott meglepetésszerű támadásnak köszönhetően tudták visszafoglalni az egyetemi épületegyüttest.
A parancsnokság közleménye szerint a terrorelhárító erők folytatják az épületek átkutatását, a bombák eltávolítását és az utak megtisztítását.

Abdel-Amír al-Hazrádzsi, az el-anbári terrorelhárító elit egység parancsnok-helyettese az AFP francia hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a kormányerők súlyos anyagi és emberveszteséget okoztak a lázadóknak.
A szövetségesek légitámadásainak támogatásával az iraki erőknek sikerült körülzárni a nyugat-iraki tartomány két nagyvárosát, Ramádit és Falludzsát. Csak július 24-én az amerikai légierő öt hullámban támadta Ramádit, és megsemmisítette az IÁ több állását.

Közben Törökország ma a washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva az Észak-Atlanti Tanács összehívását kérte – tudatta a NATO sajtószolgálata. Ankara az elmúlt napok terrortámadásai miatt kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva kért egyeztetést a szövetségesekkel. Ezek közül a legsúlyosabb, hétfői merényletben, Suruc városában 32-en haltak meg és több mint 100 ember megsebesült.
MTI


[poll id=”18″]