Megszűnik az import pótadó


2016 januárjától Ukrajna eltörli az idén februárban kivetett pótlólagos import illetéket – közölte a pénzügyminisztérium vezetőjének helyettese. Olena Makejeva ezt a szaktárca kollégiumi ülése után jelentette be.

Hozzátette, az importjárulék eltörléséről már meghozta a szükséges döntést a Miniszteri Kabinet, így az 2016. január elsejétől érvényét veszti.
A kijevi kabinet idén február végén határozott arról, hogy pótlólagos vámilletéket vet ki egyes termékek ukrajnai behozatalára. Az adó mértékét, terméktől függően 5 és 10 százalék közötti értékben állapították meg. A pótlólagos importadó bevezetését a kritikus költségvetési hiánnyal indokolták. Egyes termékek, mint például a gyógykészítmények, vagy az energiahordozók mentesültek az illeték megfizetése alól.

A Kereskedelmi Világszervezet tagállamai rosszallással fogadták az ukrán intézkedést, s jelezték, legfeljebb az év végéig maradhat érvényben ez a fajta plusz illeték szedése. Szakértők ugyanakkor elemzéseikben gyakran rámutattak, ezzel a pótlólagos importadóval csak azt érték el, hogy jelentősen megnőtt az illegális behozatal, azaz a csempészet a határátkelőkön.


[poll id=”18″]