Moszkal ha nem gyalog, akkor egy Volkswagennel jár


„Egy ország presztízse abban mutatkozik meg, hogy hány rakétája és olimpiai aranyérme van valamint, milyen az elnöki limuzin” – mondta ezt John F. Kennedy öccse Robert F. Kennedy, aki az Egyesült Államok igazságügy-minisztere és legfőbb ügyésze volt. A 20. századi el az évtizedek során igencsak megkopott. Manapság a demokratikus országok politikusai jóval visszafogottabbak, ha az autójukról van szó, sőt vannak olyanok is, akik kerékpáron, testőrök nélkül közlekednek.

Elődeivel ellentétben Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója az új európai szemlélet követi. A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal korábbi vezetői nem ritkán több százezres dolláros autócsodákon furikáztak. Ezzel szemben Moszkal szolgálati autója jóval konzervatívabb kategória, a 2015-ös Volkswagen Passat B8-as alapára „mindössze” 31.894 dollár. Arra az újságírói kérdésre, miszerint gondolkodott-e már azon, hogy autó helyett kerékpárral közlekedjen, a kormányzó azt válaszolta: „már többször megfordult a fejemben, hogy négy kerékről kettőre váltok, hisz utóbbi nemcsak egészséges, de jelentősen hozzájárul a környezetvételemhez és a tiszta levegőhöz”.

Az új kormányzó nem csak az autóválasztásban különbözik elődeitől. Moszkal Ung-parti sétányon található albérletéből gyalog jár munkába, sőt ebédidőben testőrök nélkül, ingben és nyakkendőben jár-kel a belvárosban, ilyenkor a mobiltelefonját sem viszi magával. Szemtanuk bevallása szerint vidékünk első embere épp ma miután az egyik belvárosi étteremben nem talált szabad asztalt, nem volt rest és keresett magának máshol üres helyet.

moszkal_ungvar


[poll id=”18″]