Majdnem 2 milliárd dollárra lenne szükség Donbász újjáépítéséhez


Ha holnap véget érne a kelet-ukrajnai konfliktus, 1,8 milliárd dollárra lenne szükség, hogy újjáépítsék Donbászt – jelentette ki az ukrán 5-ös csatornának Vagyim Csernyis, az „Állami Ügynökség Donbász Helyreállitásáért” elnöke.

Bár a kormány még nem becsülte fel a tényleges, pontos veszteségeket, amelyeket a terület elszenvedett, de a nemzetközi partnereink megtették” – nyilatkozta az interjúban Vagyim Csernyis. A számítások szerint megközelítőleg 1.2 milliárd dollára lenne szükség ahhoz, hogy újjáépítsék a lerombolt infrastruktúrát, és további 300 millió szükségeltetne a béke helyreállítására. A szükséges összegbe természetes bele kell kalkulálni a „humanitárius veszteségeket” is, amelyre további 316 milliót lenne optimális fordítani.

Az UNIAN korábban beszámolt arról, hogy az ukrán Verhovna Rada elfogadta azt a törvénytervezetet, amely biztosít egy 500 eurós kötetlen kölcsönfelvételt a Német Újjáépítési Hitel Intézménytől, amelyet szigorúan csak a kelet-ukrajnai területek infrastruktúrájának helyreállítására fordíthatnak – olvasható a Kárpátalja hetilapban.


[poll id=”18″]