Mit áldoznának az ukránok a békéért cserébe?


Az ukránok jelentős hányada beleegyezne abba, hogy az orosz második államnyelv legyen, valamint hajlandóak eltekinteni a NATO-ba és az EU-ba történő belépéstől, csakhogy az országban végre béke legyen.

Mindez a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet közvélemény-kutatásából derül ki. Az említett társaság arra kereste a választ, milyen áldozatra lennének hajlandóak az ukránok, csakhogy országukban végre ismét béke honoljon. Az Argumenti i Fakti című hetilapban megjelent eredmények alapján azt látni, hogy leginkább az orosz, mint második államnyelv bevezetését sokan támogatnák a békéért cserébe. A megkérdezettek 47,7 százaléka ezt megadná. 40,7 százalék elállna a NATO-tagságtól, 33,9 százalék pedig az EU-s integrációtól, ha megszűnne a fegyverropogás. A válaszadók egyharmada végleg lemondana a Krímről a békéért cserébe.

A közvélemény-kutatás során egyes kérdés blokkokat vetettek fel, s mindegyikre külön-külön megszavaztatták a felmérésbe bevont 2044 válaszadót. A legnagyobb ellenállást a Donbász-régióról való esetleges lemondásnál mérték. Ezt az áldozatot csak a megkérdezettek 12,4 százaléka támogatta. Ukrajna föderalizációját is csupán minden ötödik válaszadó támogatta. Hasonló volt az arány arra a kérdésre is, hogy amnesztiában részesítsék a felkelőket a békéért cserébe. 17,5 százalék lenne hajlandó arra, hogy az ún. „népköztársaságok” autonómiát kapjanak.


[poll id=”18″]