Öt évre kitiltották Ukrajnából Gérard Depardieu-t


Megtiltotta a belépést öt évre Ukrajna területére Gérard Depardieu francia színésznek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Államunk biztonságának érdekében 2015. július 23-án döntés született Gérard Depardieu francia-orosz állampolgár öt évre történő kitiltásáról. Az akták jelenleg az Állami Határőr Szolgálatnál (határőrség) vannak” – közölte az ukrán titkosszolgálat kedden az Aposztrof című ukrán hírportál kérdésre.

Előzőleg a Vlagyimir Putyin orosz elnökről többször is pozitívan nyilatkozó Depardieu-vel együtt még 566 színészt, zenészt, művészt vettek fel a kulturális minisztérium által készített, az ország nemzetbiztonságára veszélyes nemkívánatos személyek listájára. A listát elküldték az SZBU-hoz, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz (RNBUO), valamint az országos rádió és televízió testülethez.

Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországban. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint tavaly augusztusban kijelentette, hogy “szereti Oroszországot és Ukrajnát is, amely Oroszország része”.
Legutóbb éppen kedden mondott nagyot az egykor szebb napokat látott színész, a minszki állami tévében Fehéroroszországot magasztalta, a diktatúrát Svájchoz hasonlította, miközben hazáját, Franciaországot katasztrófának, a szociális ingyenélők országának nevezte.

MTI


[poll id=”18″]