Porosenko gatyába rázná a hadsereget


Petro Porosenko államfő Kijevben az ukrán fegyveres erők reformjáról és egy ütőképes haderőről szónokol, mindeközben a tengerészgyalogságot éjszakai optika (hőkamera) nélkül a terrorellenes övezetbe vezénylik – írja kritikus hangvételű összeállításában a korrespondent.net.

Hétfőn a hadsereg új egyenruháinak terveit bemutató katonai eseményen újabb az ukrán fegyveres erőket érintő reformokat jelentett be Petro Porosenko. Többek között új rendfokozatokról és katonák között csak „dögcédula”-ként emlegetett azonosítónak a bevezetéséről beszélt az elnök.
Porosenko szakítana a szovjet hadseregben rendszeresített rendfokozatokkal. Az államfő úgy fogalmazott, hogy „a besorolási rendszer terén új ukrán tradíciókat kell teremteni”. Például az alhadnagyi rangosztályt az egykori zászlós katonai rendfokozattal helyettesítené. Megjegyezte az ukrán történelemben már a kozákok is használták ezt a rendfokozatot. Emellett Porosenko visszaállítaná a dandártábornoki tisztséget.
Az államfő kitért arra is, hogy ez év októberétől bevezetik az új katonai azonosító-kártyát. Porosenko szerint ez az újítás a logisztika nagymérvű megkönnyítését teszi lehetővé. A tervek szerint reformok érintik a hadseregben szolgáló családos katonák lakáshoz jutását is. Többek között a katonák családtagjai lakásvásárlásnál hosszú lejáratú, kedvezményes kamatozású hitelekhez juthatnak majd.

A tegnapi eseményen prezentálták a hadsereg új egyenruháit. Az új koncepciót négy hónap alatt dolgozták ki a szakemberek, az egyenruhák zömében külföldi alapanyagok felhasználásával részben Ukrajnában készülnek majd. A tervezők ügyeltek a kényelemre és arra, hogy strapabíró legyen az öltözék. A könnyebb megkülönböztetés céljából a különböző egységek más-más színű és mintázatú egyenruhát kapnak. Az új egyenruhák megfelelnek legszigorúbb NATO szabványoknak is, színben ugyan eltérnek, de csak azért, hogy meg lehessen különbözetni a NATO katonákat az ukránoktól.
Megkezdték az ütközőzóna kialakítását

A mai napon a terrorellenes műveleti parancsnokságán tette látogatása során Petro Porosenko bejelentette, hogy kezdetét veszi a donbaszi 30 kilométer szélességű ütközőzóna kialakítása. Ennek a folyamatnak a részeként az elnök elrendelte a Donbassz, az Azov és a Jobb Szektor önkéntes zászlóaljainak a kivonását Sirokino környékéről. Az említett terület védelmét ezt követően az ide vezényelt ukrán tengerészgyalogság fogja ellátni. Egyes vélemények szerint ez egy elhibázott döntés, ugyanis a tengerészgyalogosok zöme túl fiatal, nincs harci tapasztalatuk, ráadásul megfelelő felszereléssel sem rendelkeznek.


[poll id=”18″]