Amerikai nagykövet: Kárpátalján nincs szeparatizmus


Kárpátalján nincs jele szeparatizmusnak, az erről szóló hírek az orosz propaganda és a Russia Today orosz állami hírtévé produceri képzelőerejének termékei – vallja Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet, aki a múlt héten járt a magyar határ menti régióban.

A diplomata kedden az Európai Uniót Ukrajnában képviselő kollégájával, a lengyel Jan Tombinskival együtt tartott telefonos sajtótájékoztatót, és a Népszabadság kérdésére elmondta: egyebek közt Ungvárt és Munkácsot is érintő utazása során olyan térséget látott, amely egységre törekszik Ukrajnával és kész részt venni a kijevi kormány által megkezdett átalakításban.

A négy EU-tagországgal határos Kárpátalja földrajzi adottságai folytán húzóerő lehet Ukrajna és Európa gazdasági kapcsolataiban – hangoztatta a diplomata, aki szerint a két és fél héttel ezelőtti, három emberéletet követelő munkácsi lövöldözés olyan bűnözői csoportokhoz, bandákhoz köthető, amelyek kisajátították a szélsőjobbos nacionalista szervezet, a Jobb Szektor politikai jelképeit.

A Jobb Szektor jelentőségét az orosz propaganda eltúlozza – vélekedett Pyatt, és hasonló, de valamelyest óvatosabb álláspontot képviselt az uniós nagykövet is, aki megjegyezte, hogy – miként az a tavaly őszi parlamenti választásokon bebizonyosodott – a szélsőjobbos, nacionalista pártok és mozgalmak legfeljebb a lakosság két százalékát képesek mozgósítani.

Tombinski ugyanakkor úgy véli, hogy figyelmen kívül hagyni sem szabad az ilyen erőket, és az ukrán államgépezetnek határozott intézkedéseket kell tennie, hogy megőrizze a fegyverhasználat, a rendfenntartó tevékenység kizárólagos jogát. Merthogy a helyi klánok közötti küzdelem következményének tartott munkácsi utcai harcok az uniós diplomata szerint az ország, a biztonsági szervezetek bizonyos gyengeségét is jelzik, no meg azt, hogy a szélsőséges csoportok mennyire összefonódtak a bűnözők világával. Tombinski ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a csempészethez, amely súlyos gond Kárpátalján, két fél kell, így a határ túloldalán fekvő államoknak is komolyan kell venniük, kezelniük kell ezt a problémát.


[poll id=”18″]