Elnöki vétó a szubvenció könnyítésére


Petro Porosenko elnök megvétózta a Legfelsőbb Tanács által korábban elfogadott törvénymódosítást, ami megkönnyítette volna a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők számára a szubvenció megítélését – közölte facebook-oldalán Pavlo Rozenko szociális miniszter.
„Néhány napja már megjegyeztem, hogy az ukrán elnök részéről helyes döntés lenne, ha megvétózná a szubvenciós megítélését könnyítő törvénymódosítást. Ugyanis az új szabályozás ahelyett, hogy egyszerűsítette, inkább tovább bonyolította volna a folyamatot” – írja a tárcavezető közösségi oldalán.
Rozenko szerint a módosítás gyakorlatilag ellehetetlenítette volna a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők kommunális szolgáltatások után járó állami támogatáshoz jutását. A javaslat a kérelmek benyújtásának a rendjétől sem rendelkezett.
A szakminiszter azzal magyarázza az elnöki vétót, hogy az új szabályozás bevezetésével 2-2,5 millió ukrán állampolgár elesett volna a kedvezménytől. Ezen felül a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt sértette volna az a mechanizmus, mely lehetővé tette volna az igazolások hivatalból történő beszerzését. Végezetül a kiegészítő információk vagy dokumentumok bekérése azt eredményezte volna, hogy ismét visszatérünk a korábbi rossz gyakorlathoz – fogalmazott Pavlo Rozenko.

 

Hogy ezek után mi lesz a rezsitámogatás megígért egyszerűsítésével, nem tudni…

 


[poll id=”18″]