Kicsivel olcsóbbak lehetnek az új autók


Valamelyest olcsóbbak lehetnek a külföldi autók Ukrajnában, miután hamarosan eltörlik azt az import illetéket, amit 2013 márciusában vezetett be az ukrán kormány.

Akkor három évre vezették be ezt az adót, de egy bírósági döntés miatt már most vissza kell vonniuk. Elviekben a kormány azzal érvelt, hogy így akarja kedvezőbb helyzetbe hozni a hazai autóipart, ám a valóságban csak a szegényes büdzsét kívánta bővíteni.

A hatalmas gazdasági válság és a hrivnya elértéktelenedése miatt 73 százalékkal zuhant a külföldi gyártmányú új autók eladásainak száma. A szakértők szerint jelentős árcsökkenésre az import illeték eltörlése után sem lehet számítani, mert az import járművekre még más adók is vonatkoznak, melyek érvényben maradnak.

Ukrajnában legalább 60 százalékkal többe kerülnek az új autók, mint Európa nagy részén. Olaszországban például fele annyi egy ugyanolyan típusú kocsi, mint nálunk. Az Egyesült Államokban pedig még olcsóbb, ott egy középkategóriájú, 5 évnél fiatalabb személyautó átlagosan 10-12 ezer dollár. A regisztrációs költségek pedig 75 dollár körül mozognak.


[poll id=”18″]