Putyin továbbra is ellenzi egy ENSZ-különbíróság felállítását a maláj gép ügyében

Putin Views Russian Arms On Display At Expo

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán kijelentette, hogy továbbra is ellenzi egy ENSZ-különbíróság felállítását a tavalyi évben Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére.

Az orosz elnök ezt a holland kormányfővel folytatott szerdai telefonbeszélgetése során jelentette ki. Mark Rutte arról próbálta meggyőzni Putyint, hogy a nemzetközi bíróság felállításával tegye lehetővé a maláj gép megsemmisítéséért felelősséget viselő személyek megbüntetését.

Mark Rutte az általa kezdeményezett hívás során megpróbálta eloszlatni Moszkva kételyeit – írták a hágai kormány által kiadott kommünikében. A Kreml azonban közleményben tudatta:

“Oroszország továbbra is úgy látja, hogy egy ilyen bíróság felállítása nem a legjobb módja a megoldásnak”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) közép-európai idő szerint szerda este 9 órakor szavazást tart arról a malajziai határozattervezetről, amely nemzetközi különbíróság létrehozását irányozza elő a Kelet-Ukrajnában egy évvel ezelőtt lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására. A kezdeményezéssel egyetért Hollandia, Ukrajna, Nagy-Britannia és több más ország is, de a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország ellenzi. Moszkva nemrégiben bemutatott egy ellentervezetet, amelyben nincs szó különbíróság létrehozásáról, csak a nyomozás felgyorsításáról. 

mti

[poll id=”18″]