Ukrán nyugdíjt követelnek a “népköztársaságok”Kijevnek ki kell fizetnie minden szociális járandóságot és nyugdíjat a Donbász lakosainak. Ezt a közös nyilatkozatot tették a DNR és az LNR vezetői, Denisz Pusilin és Vladiszlav Dejnego.

dnr

„A kifizetések lehetséges megoldása egy ukrán bank Donyeckben és Luganszkban való fiókjainak megnyitása lehetne, amelyen át az ukrán állam átutalhatná a szociális juttatásokat. Kijev azonban nem tudja, vagy nem akarja ily módon megoldani ezt a kérdést, dacára annak, hogy ez az ajánlás is szerepel a minszki egyezményekben, mint megoldásra váró probléma” – áll a nyilatkozatban.

A javaslat tartalmaz olyan megoldásokat, mint a front vonalán felállítandó úgynevezett „mobil-bankok”. Magunk részéről mi támogatjuk ezt a javaslatot, erről a kontakt-csoport ülésein már többször szó esett” –húzta alá Pusilin és Dejnego. „A véleményünk az, hogy az ukrán államnak nincs joga a Donbász lakosainak megtakarításai felett rendelkezni, hanem kötelessége azt tulajdonosaiknak kifizetni” – erősíti meg a dokumentum.

„Az LNR teljes mértékben és hiánytalanul teljesíti szociális kötelezettségeit, többek között a járandóságok kifizetését. A nyugdíjak és támogatások a megszokott rendben folynak a köztársaság területén” –jelentette ki az LNR vezetője, Igor Plotnyickij. „Kijev húzódozik a Donbász lakosainak szóló szociális kifizetések átutalásától, az LNR pedig hiánytalanul és rendszeresen fizeti azokat” – jelentette ki Plotnyickij. A nyugdíjak rubelben, az egyéb juttatások hrivnyában, a fizetések mindkét pénznemben kerülnek kifizetésre. Plotnyickij aláhúzta azt is, hogy a kettős kifizetések mind az LNR, mind ukrán területen lehetségesek, mivel lehetetlenség a listák egymással történő egyeztetése.

„Kijev minden alkalmas módon és fórumon hangoztatja „Ukrajna egységét és területi oszthatatlanságát”, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy visszatartsa a Donbász lakosainak megtakarításait, a hosszú éveken át fizetett nyugdíj visszafizetését. Tavaly tavasz óta a Donbász lakossága nem kapott az ukrán kormánytól semmilyen szociális juttatást. Magam részéről garantálom, hogy a köztársaság rendszeresen fizetni fogja a nyugdíjakat” – fejezte be szavait Plotnyickij.

 


[poll id=”18″]