Ukrán nyugdíjt követelnek a “népköztársaságok”


Kijevnek ki kell fizetnie minden szociális járandóságot és nyugdíjat a Donbász lakosainak. Ezt a közös nyilatkozatot tették a DNR és az LNR vezetői, Denisz Pusilin és Vladiszlav Dejnego.

„A kifizetések lehetséges megoldása egy ukrán bank Donyeckben és Luganszkban való fiókjainak megnyitása lehetne, amelyen át az ukrán állam átutalhatná a szociális juttatásokat. Kijev azonban nem tudja, vagy nem akarja ily módon megoldani ezt a kérdést, dacára annak, hogy ez az ajánlás is szerepel a minszki egyezményekben, mint megoldásra váró probléma” – áll a nyilatkozatban.

A javaslat tartalmaz olyan megoldásokat, mint a front vonalán felállítandó úgynevezett „mobil-bankok”. Magunk részéről mi támogatjuk ezt a javaslatot, erről a kontakt-csoport ülésein már többször szó esett” –húzta alá Pusilin és Dejnego. „A véleményünk az, hogy az ukrán államnak nincs joga a Donbász lakosainak megtakarításai felett rendelkezni, hanem kötelessége azt tulajdonosaiknak kifizetni” – erősíti meg a dokumentum.

„Az LNR teljes mértékben és hiánytalanul teljesíti szociális kötelezettségeit, többek között a járandóságok kifizetését. A nyugdíjak és támogatások a megszokott rendben folynak a köztársaság területén” –jelentette ki az LNR vezetője, Igor Plotnyickij. „Kijev húzódozik a Donbász lakosainak szóló szociális kifizetések átutalásától, az LNR pedig hiánytalanul és rendszeresen fizeti azokat” – jelentette ki Plotnyickij. A nyugdíjak rubelben, az egyéb juttatások hrivnyában, a fizetések mindkét pénznemben kerülnek kifizetésre. Plotnyickij aláhúzta azt is, hogy a kettős kifizetések mind az LNR, mind ukrán területen lehetségesek, mivel lehetetlenség a listák egymással történő egyeztetése.

„Kijev minden alkalmas módon és fórumon hangoztatja „Ukrajna egységét és területi oszthatatlanságát”, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy visszatartsa a Donbász lakosainak megtakarításait, a hosszú éveken át fizetett nyugdíj visszafizetését. Tavaly tavasz óta a Donbász lakossága nem kapott az ukrán kormánytól semmilyen szociális juttatást. Magam részéről garantálom, hogy a köztársaság rendszeresen fizetni fogja a nyugdíjakat” – fejezte be szavait Plotnyickij.

 


[poll id=”18″]