Vezérkar: Együtt fognak járőrözni Sirokinóban a DNR fegyveresei és a rendőrök


Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnökének helyettese erről egy televíziós műsorban nyilatkozott – jelentette az UNIAN hírügynökség.

„A megállapodás értelmében együtt fognak ott dolgozni Ukrajna és az ORDO (Donyeck megye egyes fegyveresek által ellenőrzött járásai – UNIAN) rendőri alakulatai. Ragaszkodunk hozzá, hogy ezt a térséget az ukrán rendőrség egységei ellenőrizzék. Pisztollyal lesznek felfegyverezve. Még gépkarabélyaik sem lesznek. A rendet fogják biztosítani ott, őrzik az EBESZ misszióját” – közölte a vezérőrnagy.
Szavai szerint egyelőre a Mariupol melletti falunak nem lesz igazgatása, s amíg a katonák be nem fejezik az aknamentesítést, a lakosság nem térhet vissza az otthonaiba.

Hozzátette: az EBESZ képviselői fegyvertelenek, ezért Ukrajna felelőssége intézkedéseket hozni a biztonságuk szavatolására.
Az UNIAN emlékeztet, hogy a Nemzeti Gárda Donbász zászlóaljának katonái elhagyták állásaikat Sirokinóban, az önkéntesekből álló alakulatot tengerészgyalogosok váltották a településen.

Korábban Petro Porosenko elnök bejelentette, hogy a normandiai formátumban folytatott tárgyalások eredményeként hamarosan aláírhatják a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek, aknavetők és harckocsik kivonását a demarkációs vonal menti 30 kilométeres övezetből. Ezzel párhuzamosan növelnék az EBESZ megfigyelőinek számát a térségben. Az intézkedéstől ukrán részről a tűzszünet tényleges betartását remélik.

Kárpátalja hetilap


[poll id=”18″]