Vitatott szobrot avatott az ukrán elnök


Petro Porosenko ukrán elnök felavatta Andrij Septickij néhai görögkatolikus érsek vitatott szobrát szerdán a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) városban.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az öt méter magas bronzszobrot Lemberg központjában állították fel. Az ukrán állami televízió tudósítása szerint a szoboravatási ceremónián ezrek vettek részt, a helyszínen a görögkatolikus egyház számos képviselője is jelen volt.

A mai napon történelmi igazságot szolgáltatunk és végre felavatjuk Septickij szobrát Lvivben” – mondta az ukrán államfő.

Andrij Septickij, aki 1901-től 1944-ben bekövetkező haláláig a görögkatolikus egyház érseke (metropolitája) volt, máig vitatott személyiségnek számít Ukrajnában.

A második világháború alatt Septickij kezdetben üdvözölte a náci csapatok bevonulását, ugyanis az ukrán nacionalisták egy részéhez hasonlóan ő is a németektől várta a szovjet megszállás alóli felszabadulást. Az érsek azonban később nyíltan szembehelyezkedett a nácik politikájával, és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum szerint számos zsidót megmentett a biztos haláltól, többeket az otthonában bújtatott.

MTI

[poll id=”18″]