Wall Street Journal: UKRAJNA SAJÁT MAGA TASZÍTJA EL A DONBÁSSZT


Az ukrán elnök által bevezetett gazdasági blokád csak eltávolítja egymástól Ukrajnát és a két felkelő köztársaságot – írja a RIA Novosztyi a Wall Street Journalre hivatkozva.

Miután az ukrán kormány szigorította a régió területére szállítandó áruk szabályzatát, az orosz árukra és rubelre való átállás már nem politikai, hanem gyakorlati lépéssé vált. „Dolgoznunk kell, hogy megélhessünk valamiből” – mondta Borisz Bit-Gevorgizova egy donbásszi étterem tulajdonosa. Az ukrán kormány a blokád intézkedéseivel csak megszünteti az árukereskedelmet, és eltaszítja magától az embereket, miközben a szeparatizmus feltartóztatásáról és a fegyverkereskedelem megszüntetéséről beszél.

„Ezek a területek egyre inkább eltávolodnak Kijevtől, miközben a keleti gazdasági kapcsolatok egyre inkább megerősödnek” – írja a New York Times megjegyezve, hogy a donbásszi boltokban túlnyomórészt már most is orosz termékek vannak.

Néhány vállalat még mindig az ukrán kormánynak adózik, de sokan vannak, akik inkább a donbásszi kormánynak fizetnek. A jaszinovatai gépüzem vezetője azt mondta, hogy azután kezdett a donbásszi kormánynak adózni, miután az ukrán hadsereg bombáival elpusztította az üzem területének negyedét. „Nem akarok egy olyan államnak adózni, amely bombákat szór rám” – mondta Vlagyimir Trubcsanin a vállalat vezetője.

Szavai szerint a vállalat a berendezéseit már nem szállítja Ukrajnába, azokat csak a helyi és az orosz piacon értékesítik.

Nem azért, mert mi nem akarjuk, hanem azért, mert ők nem akarják, hogy üzleteljünk. Ez nem politika, hanem üzlet

– mondta Trubcsanin.


[poll id=”18″]