Civilekre lőttek a Nemzeti Gárda katonái


Újabb összetűzés történt a lakosság és a Nemzeti Gárda katonái között. Ezúttal a Rivne megyei Krupove településen szabadultak el az indulatok. Az utcai harcokban négy tüntetőt gumilövedékkel találtak el, két személyt őrizetbe vettek. A balhéban szintén érintett rendőrség egyik munkatársa a lábát törte.

A pontos részletekről vajmi keveset tudni, a Rivne Megyei Belügyi Főosztály ugyan kiadott egy sajtójelentést, de abban csak a hatóság szemszögéből vannak leírva a történtek. Eszerint a rendőrség ellenőrzést tartott Krupove község azon területén, ahol illegális borostyán kitermelést folytattak a helyiek. Ez felbőszítette az ott lévőket, hiszen nekik a megélhetést jelenti az illegálisan folytatott tevékenységük.
Előbb csak kisebb dulakodás alakult ki, ám később elszabadultak az indulatok. A rendőrség erősítést hívott, a Grifon különleges egység emberei és a Nemzeti Gárda katonái jöttek a segítségükre. Ők eléggé agresszívan léptek fel, gumilövedékekkel lőttek az ellenkezőkre. Sikerült is gyorsan feloszlatni a mintegy százfős tömeget.

Csakhogy a dühös emberek az eddig rendelkezésre álló adatok alapján elkezdtek szervezkedni, s szerda késő délutánra már a járási központba, Dubrovicba szerveztek megmozdulást. Az ottani rendőrkapitányságot és a járási hadkiegészítőt vették körül. Már nem százan, hanem becslések szerint háromszázan voltak. A körbekerített belügyisek másodszor is erősítésért fordultak. A talpig harci felszerelésben megjövő nemzeti gárdisták két oldalról bekerítették a tüntetőket, s ismét lőni kezdtek rájuk. Amint az a videofelvételen is jól kivehető, szegény helyiek ijedtségükben fejvesztve menekültek.

Sajnos, az elmúlt időszakban más helyekről is érkeztek hasonló hírek, amikor a helyi lakosság került összetűzésbe a belügyi szervekkel. Az Ungvár melletti Ókemencén nemrég a Nemzeti Gárda katonái fegyvert fogtak ott pihenő helyiekre, földre is teperték őket, amiért autójukkal úgy álltak meg az út szélén, hogy akadályozták a katonai konvoj útját.


[poll id=”18″]