Hatalmasak a sorok az útlevélért


Az útlevelek körüli mizériáról forgatott riportot az ungvári 21-es helyi tv-adó híradója. Kiderült, fél év alatt 45 ezer úti okmányt állítottak ki, a megyeszékhely büdzséjét milliókkal gazdagították, ám a városi tanács ennek ellenére sem tud százezer hrivnyát beruházni, hogy végre rendet tegyenek a kaotikus sorban állással.

Az útlevélosztályon hatalmas sorokkal találkozik az, aki új okmányt szeretne igényelni. A baj az, hogy ezek a sorok nagyon kaotikusak. Megesik, hogy több alkalommal is vissza kell jönnie az illetőnek, mire bejut a hivatalba. Az emberek valami listafélét készítenek a helyszínen, aszerint folyik a sorfoglalás. Az egész szörnyű látványt nyújt, az európaiságnak, a civilizáltságnak sokszor semmi jele.

Megoldás lehetne az elektronikus ügyfélfogadás rendjének a meghonosítása, hogy a kérelmezők előzetes internetes helyfoglalás után jöjjenek útlevelet kérelmezni. Egy ilyen berendezés költsége mintegy százezer hrivnya. Ha figyelembe vesszük, hogy az útlevelet terhelő adókból Ungvár városa fél év alatt 4 millió hrivnyához jutott, nehezen érthető, miért nem ruháznak be ebbe?…

Ismerve az ukrajnai valóságot, elképzelhető, hogy ez a kaotikusság egyeseknek kedvez…


[poll id=”18″]