Kitiltották Ukrajnából a Krímbe látogató francia képviselőket


Kitiltották Ukrajnából azokat a francia képviselőket, akik Kijev és Párizs intelmei ellenére nemrégiben ellátogattak az Oroszország által tavaly bekebelezett Krím félszigetre – jelentette be az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csütörtökön. Az SZBU azt közölte, hogy az előző heti látogatásra a kijevi kormány beleegyezése nélkül került sor. A szolgálat által kiadott közleményben “romboló hatásúnak” minősítették a lépést, amely nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

A tájékoztatás szerint három évre tiltották ki az országból a tíz fős francia parlamenti küldöttség tagjait. A delegációt a párizsi Nemzetgyűlés külügyi bizottságának tagja, Thierry Mariani vezette. A küldöttség tagjai szinte mind a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobboldali ellenzéki párt képviselői.

Mariani a látogatás során védelmébe vette a jogilag Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget Oroszország általi bekebelezését. A politikus szerint a Krím lakosai örülnek az Oroszországhoz való visszatérésnek. “A történelem folyamán a Krím mindig is orosz fennhatóság alatt állt, a lakossága pedig mindig is orosznak érezte magát” – mondta.

A kétnapos látogatást Laurent Fabius francia külügyminiszter elítélte, azt a nemzetközi jog megsértésének nevezte. A Krím tavalyi elcsatolása óta ez volt az első jelentősebb nyugati küldöttség, amely felkereste a régiót.
MTI


[poll id=”18″]