Terrorizmussal vádolnak egy elfogott orosz katonatisztet


Terrorizmus gyanújával vádat emeltek szerdán az ukrán hatóságok egy orosz őrnagy ellen, akit a hét végén ukrán katonák fogtak el Kelet-Ukrajnában egy katonai eszközöket szállító teherautón.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke, Vaszil Hricak újságíróknak azt mondta, az oroszországi Kirov térségéből származó, 37 éves Vlagyimir Sztarkov azonnal bevallotta, hogy az orosz fegyveres erők szolgálatában áll, miután a felkelők által ellenőrzött, kelet-ukrajnai Donyeck városától 22 kilométerre lévő egyik ellenőrzőpontnál ukrán katonák megállították járművét.

Az SZBU tisztségviselői azt mondták, Sztarkov és egy másik férfi, aki saját bevallása szerint szeparatista harcos, eltévedt, véletlenül érkeztek az ukrán erők által felállított ellenőrzőponthoz. A biztonsági szolgálat által közzétett videofelvételen Sztarkov kifejti: miután az oroszországi Rosztov térségében jelentkezett katonai szolgálatra, arra utasították, hogy Ukrajnában szolgáljon a felkelők katonai tanácsadójaként.

Nem ez volt az első eset, hogy ukrán hatóságok orosz katonákat fogtak el Kelet-Ukrajnában. Májusban Kijev az orosz haderők két tagját vette őrizetbe. Válaszul a Kreml úgy nyilatkozott, hogy a két férfi korábban távozott az orosz különleges egységektől, és önszántukból tartózkodtak Ukrajnában.

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán a nyugat-ukrajnai Lviv városában megismételte, hogy az orosz erők minden tagjának el kell hagynia az országot.

MTI


[poll id=”18″]