Továbbra is keresik a hadköteleseket a hátárátkelőhelyeken


Katonai behívókat osztogatnak a Beregszászi Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság munkatársai az Asztély és Beregsurány közötti ukrán-magyar határállomáson. A mobilizációs feladat teljesítését végző katonák a határőrökkel közösen a határátkelő sorompója előtt „vadásznak” a hadköteles ukrán állampolgárokra.

„Katonai behívókat osztunk, egészségi alkalmassági vizsgálatra hívjuk a férfiakat. Csak úgy szemre állapítjuk meg, hogy az érintett hadköteles korosztályú vagy nem. Amíg a határőrök ellenőrzik a papírokat, addig mi kiállítjuk a behívót”

– mondta el egy magánbeszélgetésben a hadkiegészítő képviselője.

Csak ma délig több tucat behívót kézbesítettek. Arra a kérdésre, hogy milyen jogalapjuk van erre, azt válaszolták: „a főnökség utasítása” Gyakran durván, trágárul beszélnek velük azok, akik nem akarják átvenni a behívót, de a többség megértő.

Udvariasan elmagyarázzuk, hogy a behívó átvételével az érintett, mint Ukrajna állampolgára köteles megjelenni a hadkiegészítő parancsnokságon. Ott eldől, hogy mozgósítható vagy felmentést kap a szolgálat alól. Ugyanezt a módszert alkalmazzuk a sorköteleseknél (1990-1995) akik megpróbálnak kibújni a sorkatonai szolgálat alól” – fogalmazott hadkiegészítő képviselője.
A jelenleg is zajló hatodik mozgósítási hullámban 80 személyt kell mozgósítani Bereg-vidéken. Mint kiderült ma ugyan ezzel a módszerrel más kárpátaljai határátkelőkön is osztogattak behívókat. Ha ez lesz a parancs, akkor a hadkiegészítők emberei holnap is folytatják ezt az akciót. Az egyenruhások úgy vélik tevékenységük nem sért törvényt.

Emlékeztetőül, Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője egy korábbi sajtótájékoztatóján kijelentette, nem lát semmi törvénysértőt abban, hogy a behívókat a határátkelőkön kézbesítik ki..

Nem ért ezzel egyet Volodimir Janko, megyei ügyész, aki úgy véli törvénytelen abszurd dolog, hogy a hadkiegészítők emberei a határon osztogatják a behívókat. Sőt hadügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztatóból kiderül, hogy a katonai behívókat csak otthon, munkahelyen vagy oktatási intézményben lehetne kikézbesíteni.


[poll id=”18″]