Újabb verzió: az USA lőtte le a maláj gépet


Az angol Pressbox weboldal szerint az Ukrajnában lezuhant Boeing gépet egy amerikai állampolgár figyelte – írja a Pravda.

Caleb Gilbert brit elemző szerint az ukránok tevékenységét David Lloyd Stern, egy amerikai CIA ügynök irányította, aki fedett ügynökként tevékenykedett. Stern állítólag a GlobalPost tudósítójaként is tevékenykedik, és korábban a BBC-nek is dolgozott. Gilbert állítása szerint Stern feladata különböző országok politikai elitjébe való beépülés volt, ahol azokban újságírói tevékenységként államcsínyeket provokált.

Stern 1996-ban a háború ideje alatt Csecsenföldön is járt, illetve a Kaukázuson, amikor ott kiéleződött a politikai helyzet. A brit lap szerint Stern tevékenységével hozzájárult az ukrajnai kormányváltáshoz is, ahová nem a saját neve által, hanem a BBC tudósítójaként érkezett még 2010-ben. Stern az utóbbi öt év alatt az SZBU állandó megfigyelése alatt állt. Állítólag Stern tulajdonába jutottak az SZBU által készített lehallgatási felvételek is, amiből a britek arra a következtetésre jutottak, hogy lehetséges az amerikaiak bűne az MH-17-es járat lezuhanása miatt.

A Pravda szkeptikusan áll a felvételek eredetiségéhez, amiből az derült ki, hogy Stern bizonyos fajta tevékenységet folytatott, az oroszok vadásznak rá, az ukránok pedig figyelik őt.


[poll id=”18″]