Újságírók a hadkiegészítők trükkjeiről


Minden egyes mozgósítási hullám során, a hadkiegészítők újabbnál-újabb trükköket és módszereket vetettek be a katonai behívók kézbesítésére – írja a Golos Karpat internetes hírportál.

Most már odáig fajult a történet, hogy a hadkiegészítő parancsnokságok munkatársai vonaton és a nyílt utcán is „vadásznak” a hadkötelesekre. Az illetékesek szerint a behívók átnyújtása nem jelenti, hogy az értesített személyt azonmód besorozzák katonának. A behívók csupán adat egyeztetése és vagy orvosi vizsgáltra hívják be a férfiakat.

Az ide vonatkozó jogszabály nem fogalmaz tisztán és világosan azzal kapcsolatban, mikor és hol lehet átadni a behívót. A szakértők szerint az értesítőt csak lakóhelyen vagy munkahelyen kézbesíthető, ott, ahol igazolni tudja magát az érintett. A hadkiegészítők dolgozói nem igazoltathatnak közterületen, így a személyazonosság igazolása híján behívót sem adhatnak. Viszont rendőri kísérettel kihasználják azt a kiskaput, hogy a járőr bárkit leszólíthat és igazoltathat.

Az ukránok többsége nem akar harcolni, értelmetlennek tartja ezt a háborút. Az alacsony a hajlandóság azzal is magyarázható, hogy az emberek nem tudják pontosan ki az ellenség.


[poll id=”18″]