Ukrán regionális híroldal a magyar–magyar összefogásról


Hosszabb írást szentelt a kárpátaljai magyar–magyar összefogás pillanatnyi állásának a mukachevo.net hírportál. Kiemelik, a két kárpátaljai magyarságszervezet együttműködését leginkább a hivatalos Budapest szorgalmazza, konkrétan pedig Potápi Árpád Jánost, a nemzetpolitikai államtitkárság vezetőjét említik meg, mint a közeledésben meghatározó szerepet betöltő politikust.

A Munkácson szerkesztett regionális ukrán nyelvű híroldal emlékeztet arra, hogy amikor az államtitkár javaslatára az ungvári magyar főkonzulátuson egyeztetett a két szervezet vezetője, akkor abban maradtak, hogy a helyhatósági választásokról szóló jogszabály elfogadása után visszatérnek a témára. Az új törvény azóta már megszületett, ám Zubánics László és Brenzovics László, azaz az UMDSZ és a KMKSZ elnökének újabb egyeztetéséről nem lehetett hallani.

A már idézett portál úgy tudja, a kulturális szövetség elnöksége a törvény elfogadása után tartott egy elnökségi ülést, ahol a választásokról esett szó. Ugyanakkor konkrétumok nem szivárogtak ki, állítólag Brenzovics azt hangsúlyozta, az lenne a szerencsés, ha a kisebbségi pártok számára eltörölnék a bejutási küszöböt. Elmondta az elnökség tagjainak, hogy a parlamenthez érkezett is egy ilyen tartalmú javaslat, de azt a törvényhozás elvetette.

A KárpátHír információi szerint az UMDSZ-nél is volt egy zártkörű megbeszélés a témában, ahol a konkrét együttműködési lehetőségeket, javaslatokat tekintették át.

A rendelkezésre álló infók alapján a Mukachevo.net úgy gondolja, idén ősszel a súlyos helyzetre való tekintettel tető alá jöhet egy magyar-magyar választási összefogás, ami már jó húsz éve várat magára.


[poll id=”18″]