Csurkin felszólította Kijevet válaszoljon miért irányította háborús övezetbe a maláj Boeing gépet


Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ nagykövete felszólította Kijevet válaszoljon azon döntése miatt, amiért háborús övezetbe irányította a maláj Boeinget – írja a tass.ru.

Csurkin erről az ENSZ BT ülésén beszélt. „Miért irányítottak egy civil repülőgépet abba a térségbe ahol háborús műveletek zajlanak? A maláj Boeing gép utasai nem tudhatták, hogy Önöknél fegyveres konfliktus van. A maláj légi felügyelet sem tudhatta, hogy Önöknél fegyveres konfliktus van, de ezt Önök jól tudták. Miért csinálták ezt? Kapzsiság miatt, vagy esetleg más oka volt? Miért nem hozták nyilvánosságra még a mai napig sem a légi diszpécserek beszélgetéseit?” – teszi fel a kérdéseket Csurkin.

„Tisztelt Klimkin úr, megbüntettek ezért valakit? Valakit ezért Ukrajnában megbüntettek?” – kérdezte Csurkin az ukrán külügyminisztertől, majd pedig arról beszélt, hogy reménykedik abban, hogy ezek a dolgok is tisztázódnak. Az ukrán külügyminiszter nem válaszolta meg Csurkin kérdéseit és az ENSZ BT ülése ezzel véget is ért.

Az ENSZ BT nem fogadta el a nemzetközi ítélőszék összehívásáról szóló határozatot. A maláj kormány által ajánlott dokumentum mellett 11 ország szavazott, de Oroszország élve jogával megvétózta az elfogadását. Csurkin szerint ennek a dokumentumnak nincs sem jogi sem precedens alapja. „Ezt többször is elmagyaráztuk a kollégáinknak felszólítva őket, hogy találjanak ki valami alternatívát” – mondta az orosz diplomata, aki szerint a nyugatiaknak sokkal fontosabbak a politikai és propaganda céljai mint a gyakorlati célok.