„Túlóráznának” Minszkben


A két donbászi „népköztársaság” képviseletében tárgyaló Vladiszlav Dejnego és Denisz Pusilin kijelentették: akár a jövő hét végéig is hajlandóak Minszkben maradni, hogy a kontaktcsoport ülése reális, kézzel fogható eredményekkel záródjék.

Elmondták, nem szeretnének úgy felállni a minszki tárgyalóasztaltól, hogy nem jutottak előrébb bizonyos kérdések megoldását illetően. „Ha kell, akár augusztus 4-ig vagy 5-ig is maradunk, sőt, akár az egész héten” – idézi őket a Luganszki Információs Központ.

A kelet-ukrajnai régióban tavaly április közepén törtek ki a harcok. Idén július végéig a hivatalos adatok szerint 6832 személy vesztette életét és 17087-en sebesültek meg. Petro Porosenko elnök viszont a héten azt nyilatkozta, hogy már 9 ezerhez közelít a halálos áldozatok száma.
A Minszkben egyeztető kontaktcsoport két fő kérdésben szeretne megoldásra jutni, egyrészt a donbászi vízvezetékrendszer felújítását illetően, valamint a vasúti összeköttetés tekintetében, ami a szénszállítás gondjait oldhatná meg.