Ukrán–magyar nyugdíjügyek


Az Ukrajnából Magyarországra áttelepülők nyugdíjügyeiről tartott tájékoztatót Kardos Sándor, az Ukrán Állami Nyugdíjalap Beregszászi Kirendeltségének igazgatója.

A hivatalnok emlékeztetett arra, hogy a két szomszédos ország a mai napig még egy 1963-as államközi egyezmény alapján intézi a nyugdíjügyeket. Ennek az a lényege, hogy a nyugdíjat a saját törvényei alapján az az ország fizeti, amelybe az illető áttelepült. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyarországi büdzsé állja az Ukrajnából érkező nyugdíjas korú áttelepülők anyagi ellátását. Olyan esetről, hogy valaki Magyarországról jönne Ukrajnába, nem igazán hallani…

A nyugdíjalap illetékese ismertette, ahhoz, hogy valaki a szomszédos országban kapjon nyugdíjat, életvitelszerűen ott kell tartózkodnia. Azaz állandó magyarországi lakcímet kell létesítenie, az itteni lakcímét pedig fel kell számolnia. Továbbá le kell mondania az ukrán ellátmányáról. Ehhez szükség van az útlevelére, amiben szerepelnie kell egy bélyegzőnek, hogy végleg Magyarországra költözött, s kell egy igazolás a házkezelőségtől a korábbi ukrajnai lakhelyéről szóló kijelentkezéssel.

Amint ezeket a papírokat iktatja az itteni nyugdíjalap, a következő hónapban már nem fizet nyugdíjat. A magyarországi nyugdíjfolyósító az állandó lakhely létesítését követő hónaptól fizet ellátmányt. Előbb csak előleget folyósít, majd később rendezi a teljes összeget visszamenőleg is.
Kardos Sándor figyelmeztetett, azok járnak igazán jól, akiknek megvan a 40 éves munkaviszonyuk és felsőfokú diplomával is rendelkeznek. Ők akár 200 ezer forintot meghaladó nyugdíjat is kaphatnak.

Magyarországon 25 ezer forint a legkisebb nyugdíj, de még ez is duplája az ukrán minimál kifizetésnek. Magyarországon 75 ezer forint az öregségi átlag illetmény, míg a minimálbér a közelmúltban 101 500 forintra emelkedett.