Mozgósítás: hatezer kárpátaljai után nyomoznak


A jelenleg is zajló hatodik mozgósítási hullámban a kárpátaljai hadkiegészítő dolgozói a közúti ellenőrző pontokon, a határátkelőkön, a vonatokon és még az utcán is katonai behívókat osztogatnak – derült ki az ukrán ICTV Fakti című műsorának riportjából.

Az összeállítás rámutat arra, hogy a július 19 és augusztus 17 között zajló hatodik mozgósítási hullámban a Kijev által előirányzott 1100 férfiból eddig mindössze 180 személyt tudtak mobilizálni. A hadkötelesek közül, aki csak teheti megpróbál kibújni a behívás alól. Külföldre menekülnek, alkalmatlanságról szóló igazolást vásárol orvosoktól. Ezért a hadkiegészítők példátlan módszerekhez folyamodtak, hogy javítsák a statisztikákat.
A riportból kiderül, hogy a munkácsi közúti ellenőrző pontnál rendőrök a helyi hadkiegészítő dolgozóival közösen igazoltatnak. A nyilatkozó rendőr elmondja, hogy amennyiben a megállított személy neve szerepel mozgósítás alá esők névsorában ott a helyszínen behívót kap. Az említett listában közel 3000, 27 és 55 év közötti munkácsi és munkácsi járási férfi neve szerepel. A katonai szervek elismerik, hogy a módszer radikális, viszont nem túl hatékony, ugyanis sokan tudnak az akcióról így az ellenőrző pontot messze elkerülik.

A riporter az ungvári egyesített parancsnokságot is forgatott, az itt megszólaltatott férfiak többsége azt nyilatkozta életkoruk és vagy egészségügyi okokból alkalmatlanok a szolgálatra. A megkérdezett ungvári Olekszandr Pereszoljak elmondja, hogyan kapott behívót az Ungvár-Kijev között közlekedő vonaton.

„Arra ébredtem, hogy a szomszéd kupéban a hadkiegészítő két dolgozója és egy rendőr valakit arról győzköd, hogy vegye át a behívóját. Azzal fenyegetőztek, ha nem veszi át leszállítják a vonatról, és szabálysértési eljárást indítanak ellene. Kis vártatva hozzánk is benéztek, kérték, hogy igazoljuk magunkat, majd kitöltötték a behívót és átadták”

– mesélte Olekszandr Pereszolják

Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője az összeállításban, arra panaszkodott, hogy a helyi önkormányzatok nem működnek együtt. Úgy véli az alulteljesítés oka, hogy a Kárpátalján élők többsége külföldön dolgozik, sok a kettős állampolgár.

A Rahói, a Técsői és az Ökörmezői járásban élők nagy hányada Oroszországban dolgozik, míg a magyar határhoz közeli régiók lakói Ukrajna és Magyarország között ingáznak. A hatodik hullám célja, hogy rotálják a korábban mobilizáltakat, többek között a munkácsi 128-as gépesített hegyivadász dandár katonáit. Nem állunk valami jól” – fogalmazott a parancsnok.

Az összeállításból az is kiderül, hogy a megyei hadkiegészítő parancsnokság közel hatezer olyan hadköteles személy adatait adta át a nyomozóhatóságoknak, akik eddig kibújtak a mobilizáció alól.