Tengeren támadnak a menekültekre az Égei-tengeren


Egyre sűrűbben támadnak meg az Égei-tengeren olyan hajókat, amik migránsokat szállít Törökországból Görögországba. A fegyveres támadók teljesen kirabolják a menekülteket, majd magukra hagyják őket.

Egyre több Törökországból tengeren Görögországba tartó bevándorló számolt be arról, hogy fegyveresek támadtak rájuk, megpróbálták megakadályozni őket, hogy Európába jussanak – írta egybehangzó forrásokra hivatkozva pénteken az AFP francia hírügynökség.
Egy nevének elhallgatását kérő nemzetközi civil szervezet vizsgálatot indított, ugyanis a szervezet gyanúja szerint vagy maffiacsoportok, vagy görög határőrség különleges kommandói támadnak a migránsokra. Ez utóbbira állítólag volt példa régebben, bár a görögök állítják, hogy ezzel a gyakorlattal már felhagytak.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő Leszbosz sziget térségéből különösen sok ilyen esetről érkeztek jelentések, a támadások során gyakran elrabolják a migránsok pénzét és a járműveik motorját.
A migránsok kommandókat emlegetnek, egyesek a Frontexről (az Európai Unió határőrizeti szervéről) beszélnek, mások a török vagy görög parti őrségről, ismét mások milicistákról vagy kalózokról – mondta el Nawal Soufi olasz aktivista az újságíróknak, aki számos segélyhívását fogadta a tengeren megtámadott főként szíriai menekülteknek.

Egy szíriai nő beszámolója szerint, egy hadihajó állította meg a járművüket, maszkos, M16-os gépkarabéllyal felfegyverzett, általa nem ismert nyelven beszélő férfiak mindenkit megmotoztak, elvették a pénzüket és a tengerbe öntötték a táskájuk tartalmát. Ezután kiszerelték a motort, és magukra hagyták a menekülteket. A csoportnak a török parti őrség sietett a segítségére.
Efi Lacudi, egy leszboszi civil szervezet aktivistája szerint valószínűleg elrettentő intézkedésekről van szó, amilyeneket Görögország a múltban már alkalmazott.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az év eleje óta 109 ezer migráns érkezett Görögországba, főként az Égei-tenger keleti részén fekvő szigetek érintésével.

index.hu