Ukrajna: önállóságot kaphatnak a felkelőkAz ukrán alkotmánybíróság jóváhagyta a decentralizációra vonatkozó alkotmánymódosító javaslatot, amelyet Porosenkó elnök kezdeményezett. Az alkotmánymódosítás után, az ország keleti régiója bizonyos területeken önállóságot kaphat.


A javaslatról korábban a parlament is szavazott. Heves vitát után a 450 tagú törvényhozás jelen lévő képviselői közül 288-an támogatták Porosenko ukrán elnök indítványát azzal, hogy véleményezésre továbbküldik az Alkotmánybíróságnak.

Az Alkotmánybíróság pénteken jóváhagyta a javaslatot.
Porosenko korábban azzal érvelt, hogy Ukrajna történetében először fordul elő, hogy az államfő és a kormány egyszerre támogat egy olyan tervezetet, amely az eddig az elnök és a kormány hatáskörébe tartozó végrehajtó hatalmi jogkörök egy részéről önként lemond.

A helyi hatalmi funkciókat Ukrajnában a jelenlegi megyei állami közigazgatási hivatalok helyett prefektusok gyakorolják majd. Őket, akárcsak jelenleg a közigazgatási hivatalok elnökeit az elnök nevezi ki és váltja le a kormány előterjesztésére. A jogszabálytervezet felhatalmazza az elnököt a választott helyi hatalmi szervek leváltására, ha azok szeparatista jellegű határozatot hoznak, döntésükkel veszélyeztetik Ukrajna szuverenitását, területi integritását és nemzetbiztonságát.

euronews.hu