Ukrán pénzből épül kórház Budapesten: hol itt az üzlet?


Tizennyolc milliárd forintos befektetéssel számol a Budapestre a Duna Medical Centert megálmodó Igor Iankovskyi, profitra azonban belátható időn belül nem számít, és nullszaldóra is csak 6-8 éven belül – olvasható a HVG riportjában. A 41 éves ukrán üzletember azt állítja, a legjobb magyar orvosok sorra jelentkeznek be hozzá, és úgy gondolja, tudnak olyat és olyan áron kínálni, hogy ne csak az elit vegye igénybe szolgáltatásaikat. Nem titkolja, azzal is terveznek, hogy ukrán és orosz betegek is nagy számban érkeznek majd a várhatóan másfél év múlva megnyíló kórházba.

A legtöbb befektető azt firtatja, hogy egy országban milyen adókedvezményeket kaphat, e szerint választ helyszínt, ezért mennek sokan Ázsiába. Az én döntésemet elsősorban az motiválta, hogy hol lehet a legprofibb szolgáltatást nyújtani, hol van meg az a kiváló szakmai tudás, ami semmi mással nem helyettesíthető. Az orvosi berendezések közül a legjobbakat kiválasztani és megvásárolni úgyszólván bárki képes, az csak pénz kérdése. A siker kulcsa az azt működtető szakembergárda. Talán nem követek el indiszkréciót azzal, ha elmondom: már az építkezés időszakában egymásnak adták a kilincset az orvosi szakma kiválóságai, hogy szeretnének itt dolgozni.

Nyolcszázmilliót költöttünk az irodaház négy szintjén, mintegy háromezer négyzetméteren kialakított rendelőintézet építési munkáira, ennek a legkorszerűbb technológiával – diagnosztikával, az egynapos sebészetet szolgáló két high-tech berendezésű műtővel – való felszerelése pedig további 1,2 milliárd forintot igényelt. Most úgy látom, hogy amíg a rendelőtől néhány száz méterre lévő, Demján Sándor cégétől megvásárolt épületvázból kialakul a tervezett 160 ágyas kórház, addigra összesen 50–60 millió euró befektetésre lesz szükség. Ez a mostani devizaárfolyamon 15–18 milliárd forint. Egyáltalán nem vagyok türelmetlen, úgy gondolom, 6–8 évbe is beletelhet, amíg a nullszaldót meghaladja ez a vállalkozás. Addigra viszont már aktuálissá válik az orvostechnológiai berendezések cseréje. Szóval fel sem merül, hogy a Duna Medical Center belátható időn belül profitot hozzon – mondta el az üzletember.

A teljes riportot ide kattintva olvashatja el.