Két évig tart majd az átállás az új önkormányzati rendszerre


Két évesre tervezték az átmenetet az új helyi önkormányzati rendszerre, de már most megmutatkoznak az első pozitív változások abban, ahogyan a közösségek felhasználják a saját pénzüket. Hennagyij Zubko kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési, építési és lakásgazdálkodási miniszter erről az 5 Kanal tévécsatornának nyilatkozva beszélt.

Szavai szerint az átmenetre szánt két év alatt egy sor változásnak kell végbe mennie, többek között a jogi szabályozás terén is. „Így például a közösség joga lesz megrendelni az egészségügyi szolgáltatásokat. Hasonló dolgok várhatók az oktatás területén is. Az önkormányzatiság lehetővé teszi a közösségeknek, hogy eldöntsék, mire fordítják a pénzt” – jelezte a kormányfőhelyettes. Példaként említette, hogy több helyi önkormányzat útjavításra ajánlja fel a forrásait.
Az UNIAN hírügynökség felidézi, hogy korábban Zubko jelezte, tekintettel a háborús fenyegetésre, arra a teherre, amit az energiakérdés jelent a költségvetés számára, a kockázatok kezelése végett minden megyének magának kell alakítania a saját energiamérlegét a rendelkezésére álló energiaforrások és -termelési kapacitások figyelembevételével.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az alkotmánybíróság (KSZU) pénteken kihirdette döntését a Legfelsőbb Tanács által július 16-án normakontrollra elé utalt, a hatalom decentralizálására vonatkozó alkotmánymódosítási tervezetet illetően, megállapítva, hogy a módosító indítvány megfelel az alaptörvény 157. és 158. paragrafusaiban foglalt követelményeknek. A KSZU döntésének birtokában a parlament napirendre tűzheti az Alkotmány módosítását, amihez legalább 300 szavazat szükséges.

Kárpátalja hetilap