Tűz és felelőtlenség a borzsovai letérőnél


Augusztus 1-én, szombat délután a borzsovai letérőnél az arra járó gépjárművezetők és utasok nem láthattak semmit. A füsttől. Eddig ismeretlen okokból kigyulladt a letérő melletti mező. Másfél méteres lángok emésztették a száraz tarlót.

A helyszínre kiérkezett tűzoltók lapunknak elmondták, hogy mire kiértek, a mezőt már félig elpusztította a tűz. Azonban a probléma nemcsak gyújtogatás vagy a tűznek lakóházakra vagy termőföldekre való átterjedésében rejlett. A legnagyobb gond, hogy a meggyulladt tarló területén egy külső gázcsap található, amely, mint tudjuk, nem vízzel, hanem gázzal telt vezetékhez tartozik, amely gyúlékony, és adott esetben robban is, arról nem is beszélve, hogy egy gázrobbanásnak súlyos sérültjei lehetnek, és településeket foszthat meg a földgázellátástól. Valamint a füstnek az autóútra terjedése amellett, hogy megnehezíti a közlekedést, még balesetet is okozhat.

Bár a tűzoltók kérdésünkre, hogy ki, vagy mi lehet a felelős a tüzért, nem tudtak választ adni, az elmúlt hét hőmérsékleti átlaga és az esőzések kizárhatják az öngyulladás lehetőségét. Amennyiben pedig tarlóégetés címén gyújtották meg a mezőt, és nem ellenőrizte azt több ember – tehát nem irányított égetés volt – az elkövető(ke)t felelősségre kell vonni.

Reméljük, a tűz nem valakinek a szórakoz(tat)ását szolgálta, és mihamarabb megtalálják és felelősségre vonják a felelősöket.

Karpatalja hetilap