Globális migrációs válság jöhet


Franciaország, Nagy-Britannia és egész Európa globális migrációs válsággal áll szemben, amelyet hosszú távon csak az Afrikából Európába érkezők számának csökkentésével lehet megoldani – írta vasárnapi közös cikkében Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A brit The Telegraph és a francia Journal du Dimanche lapban megjelent cikkben a két belügyminiszter közölte: országaik prioritásként kezelik a francia Calais kikötővárosában kialakult migránshelyzetet, és elkötelezettek a kérdés közös megoldása iránt. Egyúttal leszögezték, hogy a calais-i helyzet egy tágabb, globális válság eredménye, utóbbit pedig nem tudja két ország megoldani.

Kézre kerítenék az embercsempészeket

May és Cazeneuve azt írta: Európa országai mindig is védelmet fognak nyújtani azoknak, akik valóban konfliktusok és üldöztetés elöl menekülnek, ugyanakkor „meg kell bontani a kapcsot a Földközi-tenger átlépése és az Európában gazdasági okokból való letelepedés között”. Arra is emlékeztettek, hogy országaik havonta kétszáz olyan embert toloncolnak haza, aki nem jogosult menekültstátusra.

A két tárcavezető kiemelte, hogy kézre kell keríteni azokat a bűnözőket, akik arra ösztökélnek amúgy is kiszolgáltatott embereket, hogy megtegyék az Európába tartó veszélyes utazást, a migránsok számára pedig egyértelművé kell tenni az út kockázatait, illetve a visszatoloncolás eshetőségét.

Hosszú távú, végső megoldást azonban csak az Afrikából Európába tartók számának csökkenése jelenthet. „Sokan úgy tekintenek Európára, és különösen Nagy-Britanniára, mint ahol anyagi haszon várja őket. Nem ez a helyzet – nem arannyal vannak kikövezve az utcáink” – fogalmazott a közös cikkben a két politikus.

Maradásra bírnák a migránsokat

May és Cazeneuve szerint segíteni kell az afrikai országokat abban, hogy olyan gazdasági és társadalmi lehetőségeket teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket; továbbá együtt kell működni az érintett országokkal az illegális migráció megfékezésében és a visszatoloncolás egyszerűbbé tételében. Ehhez a fejlesztési segélyek célzottabbá tételére és nagyobb befektetésekre van szükség – véli a brit és a francia belügyminiszter.

A La Manche csatorna francia oldalán fekvő Calais-ban az utóbbi időben több ezer migráns próbált bejutni a Csatorna-alagút területére, hogy azon keresztül eljusson Nagy-Britanniába. Cikkükben a két belügyminiszter hosszasan sorolta a calais-i válság megoldására hozott intézkedéseket, és azt hangoztatta, hogy úrrá lesznek a helyzeten.

ьеш