Utalt az IMF Ukrajnának


Egyelőre nem sikerült megállapodni Kijevnek a magánhitelezőivel az összesen 19 milliárd dollárnyi kötvény névértékének csökkentéséről, a Nemzetközi Valutaalap ennek ellenére jóváhagyta a 17,5 milliárd dolláros hitelkeret következő részletét. A hírek szerint a héten sorsdöntő találkozó lesz Kijevben a kormány és a kötvényesek között, ahol pont kerülhet a négy hónapja tartó alkudozásokra – tudatja a Napi Gazdaság online.

A háború sújtotta Ukrajna megkaphatja az összesen 17,5 milliárd dolláros hitelkeret következő, 1,7 milliárd dolláros részletét, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sikeresen lezárta a második felülvizsgálatát – döntött pénteken a washingtoni székhelyű hitelező. Az ukrán pénzügyminisztérium közleménye szerint a pénzt a nemzeti bank tartalékainak feltöltésére használják.

A legfrissebb sajtóhírek szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy még a hét folyamán sikerül megállapodnia magánhitelezőivel adóssága egy részének elengedéséről. A kötvényesek, élükön az amerikai Franklin Templeton befektetési alappal, állítólag hajlandóak egy kis mértékű adósságleírásba (haircut) belemenni, de szó sincs arról, hogy a Kijev által kért 40 százalékos leírást jóváhagynák. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a kötvényesek legfeljebb 5 százalékos haircutba mennének bele, a lejáró adósság átütemezése mellett.

Az ukránok ugyanakkor azzal fenyegettek, hogy egyáltalán nem fizetnek, így a hitelezők gyakorlatilag semmit sem kapnak majd vissza a 19 milliárd dollárnyi befektetéseikből. Az alkudozások már négy hónapja zajlanak, az idő azonban egyre sürget, miután Kijev számára szeptemberben 500 millió dollár értékű kötvény-visszavásárlás válik esedékessé. Az IMF szerint ezt az összeget Ukrajna képes lesz visszafizetni, a következő négy évben lejáró, összesen 15,3 milliárdnyi magántartozásnak már aligha tud eleget tenni. Korábban a hitelező még azt mondta, hogy addig nem utal több pénzt Kijevnek, míg meg nem egyezik hitelezőivel. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója később enyhébb hangot ütött meg, hangsúlyozva, hogy fontos a megállapodás, de a Valutaalap kitart Ukrajna mellett. Kérdés ugyanakkor, hogy meddig. Az álláspontok a hírek szerint közeledtek valamelyest, Kijev pár napja jelentette be, hogy ajánlattal állt a hitelezői elé, részleteket azonban nem árultak el.
Az elemzők ugyanakkor pozitív jelként értékelik, hogy az adósságleírás mint lehetőség már nem tabutéma a felek között, noha az igények továbbra is igen messze állnak egymástól. Hírügynökségi jelentések szerint a héten egy sorsdöntő találkozó lesz Kijevben, amelyen részt vesz Natalie Jareszko ukrán pénzügyminiszter és Michael Hasenstab, a Templeton alelnöke is. Az amerikaiak a becslések szerint a 19 milliárd dollár értékű kötvény több mint egyharmadát birtokolják.