Utalt az IMF Ukrajnának

A pregnant woman begs for money in central Kiev January 15, 2015. Ukraine's foreign currency reserves were down to just over $7.5 billion last year, the lowest level for 10 years and barely enough to cover five weeks of imports, pressured by external debt repayments including to the IMF and to Russia for gas.  REUTERS/Gleb Garanich  (UKRAINE - Tags: SOCIETY BUSINESS POLITICS) - RTR4LIY4

Egyelőre nem sikerült megállapodni Kijevnek a magánhitelezőivel az összesen 19 milliárd dollárnyi kötvény névértékének csökkentéséről, a Nemzetközi Valutaalap ennek ellenére jóváhagyta a 17,5 milliárd dolláros hitelkeret következő részletét. A hírek szerint a héten sorsdöntő találkozó lesz Kijevben a kormány és a kötvényesek között, ahol pont kerülhet a négy hónapja tartó alkudozásokra – tudatja a Napi Gazdaság online.

A háború sújtotta Ukrajna megkaphatja az összesen 17,5 milliárd dolláros hitelkeret következő, 1,7 milliárd dolláros részletét, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sikeresen lezárta a második felülvizsgálatát – döntött pénteken a washingtoni székhelyű hitelező. Az ukrán pénzügyminisztérium közleménye szerint a pénzt a nemzeti bank tartalékainak feltöltésére használják.

A legfrissebb sajtóhírek szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy még a hét folyamán sikerül megállapodnia magánhitelezőivel adóssága egy részének elengedéséről. A kötvényesek, élükön az amerikai Franklin Templeton befektetési alappal, állítólag hajlandóak egy kis mértékű adósságleírásba (haircut) belemenni, de szó sincs arról, hogy a Kijev által kért 40 százalékos leírást jóváhagynák. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a kötvényesek legfeljebb 5 százalékos haircutba mennének bele, a lejáró adósság átütemezése mellett.

Az ukránok ugyanakkor azzal fenyegettek, hogy egyáltalán nem fizetnek, így a hitelezők gyakorlatilag semmit sem kapnak majd vissza a 19 milliárd dollárnyi befektetéseikből. Az alkudozások már négy hónapja zajlanak, az idő azonban egyre sürget, miután Kijev számára szeptemberben 500 millió dollár értékű kötvény-visszavásárlás válik esedékessé. Az IMF szerint ezt az összeget Ukrajna képes lesz visszafizetni, a következő négy évben lejáró, összesen 15,3 milliárdnyi magántartozásnak már aligha tud eleget tenni. Korábban a hitelező még azt mondta, hogy addig nem utal több pénzt Kijevnek, míg meg nem egyezik hitelezőivel. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója később enyhébb hangot ütött meg, hangsúlyozva, hogy fontos a megállapodás, de a Valutaalap kitart Ukrajna mellett. Kérdés ugyanakkor, hogy meddig. Az álláspontok a hírek szerint közeledtek valamelyest, Kijev pár napja jelentette be, hogy ajánlattal állt a hitelezői elé, részleteket azonban nem árultak el.
Az elemzők ugyanakkor pozitív jelként értékelik, hogy az adósságleírás mint lehetőség már nem tabutéma a felek között, noha az igények továbbra is igen messze állnak egymástól. Hírügynökségi jelentések szerint a héten egy sorsdöntő találkozó lesz Kijevben, amelyen részt vesz Natalie Jareszko ukrán pénzügyminiszter és Michael Hasenstab, a Templeton alelnöke is. Az amerikaiak a becslések szerint a 19 milliárd dollár értékű kötvény több mint egyharmadát birtokolják.