200 roma támadt a rendőrökre Kelet-Szlovákiában


Több rendőr és civil személy is megsérült egy összetűzésben vasárnap este egy kelet-szlovákiai romatelepen. A helyszínen bevetették a rendőrség gyorsreagálású egységeit is. Kilenc személyt őrizetbe vettek. Az incidens az Iglói járásában, az Ötösbánya (Rudňany) községhez tartozó romatelepen történt. Az összecsapásban hét rendőr és kilenc támadó sérült meg – írja a bumm.sk.

A Zabijanec településrészre vasárnap este egy rendőrjárőr érkezett ki, egy verekedéshez riasztották őket. Juraj Leško Kassa megye rendőrkapitánya a sajtónak elmondta, hogy a bejelentés szerint a telepen megtámadtak egy férfit és annak terhes feleségét, valamint gyerekeit. Azért hívták a rendőrséget, mert életveszélyben érezték magukat. A helyszínre érkezett rendőrjárőrt a telep lakói bekerítették, a rendőrök nem tudták ellenőrzésük alatt tartani a helyzetet és erősítést hívtak. A helyszínre további három járőr érkezett, de nekik sem sikerült megoldani a problémát.

A településen egyébként szombaton egy lakodalmat tartottak. A településen vasárnap SME napilap szerint több száz “részeg teleplakó” randalírozott. A rendőröket kövekkel, téglákkal és üvegekkel dobálták.

A rendőrök vissza akartak vonulni, de az egyik kollégájuk sérülten a földön feküdt, ekkor döntöttek a figyelmeztetőlövések leadása mellett. A sérült rendőrt végül behúzták az egyik járőrkocsiba. Az intézkedést a rendőrök azonban nem fejezték be, mivel a feldühödött tömeg az úton közlekedő autók felé is köveket és egyéb tárgyakat kezdett el dobálni.
A helyszínre ezt követően érkezett meg a rohamrendőrség négy egysége. A rohamrendőrök, ütésálló felszerelésben, pajzsok segítségével kezdték meg a tömegoszlatást. Kutyás egységeket is bevettetek. A feldühödött tömeg megrongálta azt a mentőautót is, ami a terhes asszonyért érkezett, akinél idő közben megindult a szülés. A mentőnek és az újszülöttel együtt végül sikerült elhagynia a helyszínt.

Az incidenssel egy időben a rendőrséget riasztotta egy vállalat telephelyét őrző biztonsági őr is. A tömeg ugyanis őt is megtámadta.

Rudolf Pilarčík, Kassa megye rendőrkapitány-helyettese elmondta, hogy összesen 22 rendőrt vetettek be. Közülük, a telep lakóinak támadása miatt, hét rendőr sebesült meg. Minden 4-7 napon belül gyógyuló sérülést szereztek. Pilarčík elmondta, hogy csak 22 rendőr vett részt az akcióban és a kommandósokat sem riasztották. “Persze a kommandósok is készenlétben álltak, de tapasztalataink szerint, ha a helyszínre érkeztek volna, akkor mindenki bemenekült volna a házakba, mi pedig oda engedély nélkül nem léphetünk be. Így aztán nagyon nehezen tartóztathattuk volna le a bűnösöket”- magyarázta Pilarčík.


A tettesek közt kiskorú is van

A rendőrség kilenc személyt vett őrizetbe. Leško elmondta, hogy mind a kilenc személynek volt valamilyen sérülése, de elutasították az orvosi ellátást. Hárman közülük még nem nagykorúak.

Az üggyel az iglói (Spišská Nová Ves) rendőrkapitányság foglalkozik. Az eljárást hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság ügyében indították meg, de elképzelhető, hogy a rongálás bűncselekményének tényállása is fennáll.
A rendőrök a bevetést videón rögzítették, ez azonban nem volt könnyű, mivel a telep lakói folyton dobálták őket.

A településen 4 ezer ember él, közülük 2500 roma.