Ezt teszi veled a kóla egy óra alatt


Azt eddig is tudtuk, hogy a kóla rengeteg cukrot tartalmaz, és vannak nemkívánatos hatásai is. Most a Daily Mail egy grafikán mutatja be, hogy egy órán át milyen változásokat okozhat az üdítő a szervezetedben.

10 perc után:
Tíz teáskanálnyi cukor jut be a szervezetedbe. Ez a mennyiség egy napra ajánlott adag. Mivel foszforsav is van az italban, az elfedi a túl sok édességet. Ez az egyetlen ok, amiért nem hányod ki rögtön.

20 perc után:
A vércukorszintedet hirtelen megemeli, ez pedig inzulinrobbanáshoz vezet a testedben. A máj közben a cukrot zsírrá alakítja.

40 perc után:
Az üdítőben lévő koffein eddigre szívódik fel teljesen. Emiatt a pupilláid kitágulnak és a vérnyomásod megemelkedik.

45 perc után:
Az agyműködés (akárcsak a heroin esetében) növelni kezdi a dopamintermelést, így stimulálja az örömközpontokat.

60 perc után:
Vizelési inger lép fel, melyet a koffein okoz. Ekkor a szervezetből távozik a kalcium és magnézium, mely hasznos lehetett volna a testedben, a csontokba beépülve. A vércukor szintje is visszaesik, így előtör a fáradtságérzés, egyesek ingerlékennyé válnak.

Egy fogász szakorvos véleménye szerint a cukros üdítők, így pl. a kóla is jelentősen rontja a fogak állapotát. A szénsav és a cukor fogszuvasodáshoz, a fog elszíneződéséhez is vezethet. Korábbi cikkünkben megnézheted, hogyan teszi tönkre a szénsavas üdítő a fogaidat.

Az orvosok szerint ezek az italok közrejátszhatnak a vérnyomás-betegségek, a cukorbetegség kialakulásában is. Korábbi írásunkban bemutattunk egy videót, melyben egy videoblogger főzéssel szemléltette, mennyi cukrot tartalmaz a kóla, a végeredmény pedig megdöbbentő. Nézzétek meg itt! Érdemes.

Amit még érdemes tudni: az üdítőkben lévő szénsav növelheti a gyomor savasságát, puffadást is okozhat. A különböző “E” alkotóelemek kémiai anyagok, az azokra érzékenyeknél például allergiás reakciót okozhatnak.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu