Kiújuló harcok Kelet-Ukrajnában


Az elmúlt két hét leghevesebb összecsapásai alakultak ki az ukrán hadsereg és a felkelő fegyveresek között. A harcokban négy ukrán katona meghalt és tizenöt megsebesült.

Az ukrán hadsereg szóvivője szerint a felkelők nehézfegyverekkel, vagyis tankokkal és tüzérséggel támadtak, noha az év eleji minszki megállapodás ezt mindkét fél számára tiltja – közli az Euronews.

A harcok közvetlenül azelőtt erősödtek fel, hogy a fehérorosz fővárosban ismét tárgyalóasztalhoz ültek Ukrajna, Oroszország és a felkelők képviselői, hogy a gyakorlatilag egyetlen percre be nem tartott tűzszünet folytatásáról egyeztessenek.

Közben a DNR szerint az ukránok hazudnak, az önvédelmi erők nem foglalták el a puffer zónát. Korábban az ukrán hadsereg Donbassz nevű egységében azt állították, hogy a DNR elfoglalta a semleges területeket Vodyanoe közelében, és oda csoportosította tüzérségi és páncélozott járműveit. “Ez abszurd. Minszk (a három oldalú kontakt csoport ukrajnai béketárgyalásainak ad helyszínt) ma arra szolgál csak, hogy igazolni tudják a területeink támadásait. Teljesen értelmetlen dolgokat találnak ki, hogy tovább lőhessék büntetlenül a lakónegyedeket” – mondta el DNR Védelmi Minisztérium munkatársa.

Euronews/KárpátHir