Kreml: az orosz haderő ukrajnai jelenlétéről szóló adatok hamisak


Az orosz elnök sajtótitkárságán elmondták, hogy ilyen megalapozatlan vádaskodások már többször is elhangoztak, de minden alkalommal kiderült, hogy semmi konkrétum nincs a vádak mögött. A Kremlben kétségbe vonják az ukrajnai EBESZ megfigyelők adatait, melyek állítólag rögzítettek az orosz katonaság jelenlétére utaló adatokat a konfliktusos zónában. “Ezen állítások hitelességét ellenőrizni kell” – jelentette ki az újságíróknak az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov – olvasható a tass.ru oldalon.

Én is olvastam ezt az anyagot, és annyit elmondhatok, ezen állítások hitelességét még szükséges kivizsgálni” – tette hozzá a Kreml képviselője.

Emellett azt is megjegyezte, hogy ez a téma inkább a Védelmi Minisztériumra tartozik. Azt viszont Peszkov kihangsúlyozta, hogy először is tisztázni kell, hogy miről is van szó pontosan.

“Nagyon jól ismert számunkra, hogy ilyen és ehhez hasonló megalapozatlan vádak már többször elhangzottak különböző hivatalos forrásokból, és minden egyes alkalommal az ellenőrzésük során kiderült, hogy semmi konkrétum nem áll mögöttük” – emlékeztetett az orosz államfő sajtótitkára. “Éppen ezért nem tudom, hogy ezzel a bejelentéssel mi a valós helyzet”

– fűzte hozzá Peszkov.

Július 28-án az ukrán elnök, Petro Porosenko bejelentette, hogy az ukrán felderítők legfőbb feladatának azt tekinti, hogy semlegesítsék Oroszországot. “Az ukrán titkosszolgálat teljes tevékenységét arra kell összpontosítani, hogy az orosz agresszióval szembeszálljon.”

Július 17-én pedig Porosenko azzal vádolta meg az Önvédelmi erőket és Oroszországot, hogy eszkalálni akarják a konfliktust. Az orosz fél különböző szinteken többször bejelentette már, hogy minden azzal kapcsolatos hír, hogy Oroszország a haderejét Ukrajna területére kívánja küldeni, propaganda célú hazugság, és kiemelték, hogy orosz katonák Ukrajna területén nem voltak, és jelenleg sincsenek. Moszkva arra is rávilágított, hogy mind a mai napig senki se tudott reális bizonyítékokat felmutatni arról, hogy az orosz haderő jelen lenne Ukrajnában, pedig éppen az orosz-ukrán határ van a legnagyobb felügyelete alatt a nyugati titkosszolgálatoknak, illetve ez még komoly műholdas megfigyeléssel is párosul. A többsége az Oroszország elleni vádaknak, hogy az beavatkozik Ukrajna belügyeibe, az interneten terjedő anyagokra alapszik, melyeket egyszerűen nem lehet úgy kezelni, mint komoly bizonyítékok.