Megugrott a szegedi fegyverboltok forgalma


Megugrott a szegedi vadász- és fegyverboltok forgalma. A migráció által legjobban sújtott déli határ mentén romlik az emberek szubjektív biztonságérzete, egyre többen vesznek gázpisztolyt. Eközben önjelölt határvadászok szervezkednek, de törvénytelen akcióiknak eddig elejét vette a rendőrség.

Megnőtt az önvédelmi gáz- és riasztófegyverek forgalma – mondta el a Napi Gazdaságnak az egyik szegedi vadászbolt vezetője. Hozzátette: a fegyvervásárlás felfutása korábban is megfigyelhető volt, hogy ha olyan, az emberek szubjektív biztonságérzetét érintő esemény történt, mint például a sorozatgyilkos garázdálkodása a tanyavilágban, vagy a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma meggyilkolása. A kereskedő beszámolója szerint elsősorban a 20-25 ezer forintos gáz-riasztó pisztolyokat keresik a vevők, ezeket bejelentés után, külön vizsga nélkül közterületen, rejtve maguknál hordhatják. A kifejezetten otthonvédelmi, csak a saját ingatlan területén tartható és használható gumilövedékes, nagyobb tűzerejű fegyverek kevésbé fogynak, de ennek az is oka lehet, hogy ezek ára 50 és 100 ezer forint között mozog.

A Vajdasággal határos területen lakók biztonságérzetét tovább rontja, hogy a határ túloldaláról egyre riasztóbb hírek érkeznek. A menekültek házakhoz mennek be, a határ közelében egy asszonyra rátámadtak, beköltöztek tanyákra, ahonnan csak rendőri erővel lehetett kitessékelni őket, illetve feltörték a szerbiai Királyhalma temetőjének halottasházát. A szerbiai magyar nyelvű sajtóban megjelent hírek szerint a magyar oldalhoz hasonlóan a vajdasági gazdák is fegyverkeznek, féltik családjukat, javaikat.

Napi Gazdaság Online