Körözik az orosz vezérkari főnököt


Hrihorij Osztafijcsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozati főosztályának vezetője kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Ukrajna nemzetközi körözést adott ki Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és további tíz orosz katona ellen a tavaly augusztusban történt ilovajszki események miatt. Kijelentette: az SZBU „dokumentumokkal tudja bizonyítani”, hogy a Donyecktől nem messze fekvő Ilovajszk településen több mint 3500 orosz katona vett részt az ukrán katonák körbezárásában.

Anatolij Matiosz legfőbb katonai ügyész ugyancsak szerdán azt mondta, hogy az augusztus 24-i ukrajnai invázióra személyesen az orosz vezérkari főnök adta ki az utasítást alárendeltjeinek. Hozzátette, hogy a műveletben az orosz csapatok mintegy 60 harckocsit vetettek be a körbezárt ukrán erők ellen. A katonai ügyészség legfrissebb hivatalos adata szerint az ilovajszki katlanban 366 katona esett el és 429 sebesült meg. Mindeddig ez volt az ukrán fegyveres erők legnagyobb vesztesége a 2014 tavasza óta tartó, terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadműveletben.

A gazeta.ua ukrán hírportál szerdán arról számolt be, hogy egy 48 éves, orosz állampolgárságú férfi, aki csatlakozni akart a luganszki felkelők, tévedésből az ukrán katonák egyik alakulatánál jelentkezett szolgálatra. Mivel felkelőnek hitte a katonákat, fegyvert kért tőlük, hogy harcolhasson. A katonák őrizetbe vették a férfit, akinél a motozáskor az orosz okmányán kívül két kést és kábítószert találtak. A hatóságok most próbálják kideríteni, hogy milyen úton érkezett Ukrajnába.

mti